Maandag berichtte Tweakers.net over de antwoorden die staatssecretaris Van Bijsterveldt gaf op vragen uit de Tweede Kamer over een tijdslot op Uitzendinggemist. Een ridicuul idee natuurlijk, zo’n tijdsslot. Om een heleboel redenen. De belangrijkste: het is totaal ineffectieve regelgeving.
Op de eerste plaats ís er helemaal geen tijd op internet. Op Youtube of zo’n andere ‘gevaarlijke’ plek online, is alles 24/7 te zien. Wat je vandaag typt, is over een jaar ook nog te vinden. Op de tweede plaats is, het antwoord van Van Bijsterveldt gebaseerd op een misverstand. De mediawet zegt niets over een tijdsslot, slechts over een aanduiding die het NICAM moet geven. Want ook nu kan een ouder of een red-bulldrinkende hyvende oppas die het kroost laat op laat blijven gewoon een kind tieten en geweld laten zien. Het is theorie wel strafbaar, maar niet te controleren. Waarom op internet wel zo’n censuur? Omdat het kan?
Niet op de laatste plaats is het concept van Uitzendinggemist al bijna achterhaald: kinderen van nu denken straks helemaal niet meer dat ze een uitzending hebben gemist. Het gaat uit van het ouderwetse concept van televisie, het gaat uit van mensen die in de AVRO-bode onderstrepen wat ze gaan kijken die dag. Als je nu 10 bent, ken je dat over 10 jaar niet meer. Dan ga je gewoon kijken wat je leuk vindt, maakt niet uit waar en wanneer het op komt. Sterker nog, dat geldt nu ook al voor 13-jarigen. Als een 13-jarige jongen tieten zoekt komt hij niet op Phil Bloom of op Spuiten en Slikken, maar op Pornhub, tieten.nl of wie weet wat voor sekssite.
Een stupide idee dus. Gewoon de realiteit onder ogen zien en laten lopen. Het mediawetargument is nog hypocriet ook. Of willen we dat ook alle godslastering op internet achter een tijdslot komt? Dat is ook nog steeds verboden. De politiek moet niet met onzinverboden komen, waar elk kind of puber om lacht en die bovendien niet uit te voeren zijn. Misschien dat het werkte in 1857, dat ‘Den Courant mag niet geleesen worden na den neegende roepe der kerklokke’ toen werkte. Nu niet meer. Niemand is voor onzinnige regelgeving, dus gewoon niet doen.
Huub Bellemakers denkt dat het iets beter werkt kinderen wat over media te leren in plaats van ingewikkelde computeroplossingen te bedenken. Bovendien zijn tieten voor niemand schadelijk.