Geen militairen meer met een dubbele nationaliteit. In een poging om de crisissfeer van de afgelopen week achter zich te laten, heeft PVV-kamerlid Marcial Hernandez geprobeerd weer eens inhoudelijk van zich te laten horen door een proefballonetje op te laten. Een dubbele loyaliteit in het leger vraagt natuurlijk om problemen, aldus Hernandez, die daarbij verwees naar het bloedbad op een Texaanse legerbasis vorig jaar. Pang! En het proefballonetje knapte.
Nidal Malik Hasan
Even terug naar het incident waaraan Hernandez refereert. Op 5 november 2009 schoot majoor Nidal Malik Hasan, psychiater in het Amerikaanse leger, 13 mensen dood op zijn legerbasis in Fort Hood, Texas. Malik Hasan is in Arlington, Virginia geboren, dus niet in Jordanië zoals nu.nl berichtte, als Amerikaanse zoon van Palestijnse ouders. Hij radicaliseerde terwijl hij in het leger zat en had problemen met een op handen zijnde uitzending naar Irak. De tragische dood van 13 militairen was het gevolg.
Malik Hasan is een geboren Amerikaan. Als hij had gewild had hij een gooi kunnen doen naar het presidentschap, iets wat zijn nieuwe landgenoot Arnold Schwarzenegger niet gegund is omdat die zijn Amerikaanse nationaliteit nog niet had bij geboorte. Malik Hasan heeft inderdaad een loyaliteitsconflict, maar niet een die voortkomt uit een dubbele nationaliteit. Hij werd niet uitgezonden naar Palestina of Jordanië, zijn probleem lag hem in de onverenigbaarheid van de radicale interpretatie van zijn geloof, en zijn missie in Irak. En daarin zit precies waar Hernandez de plank mis slaat.
Dubbele nationaliteit
In elke discussie rond dubbele nationaliteiten, is de basisveronderstelling van de PVV dat er een soort van magisch verband bestaat tussen het papiertje dat jouw paspoort heet, en de loyaliteit die je aan een land voelt. Ongeacht zijn nationaliteit voelde Malik Hasan zich niet (meer) loyaal aan Amerika. De nationaliteit waarmee je geboren bent is daarin niet relevant. Een ieder met geestelijke problemen, door religieuze radicalisering of door andere oorzaken, kan helaas tot het besluit komen om een geweer te pakken en 13 collega’s dood te schieten.
Azdin Chadli
Hoewel exacte cijfers hierover niet bekend zijn, valt het te verwachten dat er in het Nederlandse leger aardig wat jongens en meisje dienen met een dubbele nationaliteit. Zeker in het geval van militairen met een Marokkaanse afkomst, die simpelweg geen afstand kunnen doen van hun dubbele nationaliteit, zal dit spelen. Deze jongens en meisjes gaan het leger in ondanks de risico’s van zo’n keuze. Ze kiezen er bewust voor het risico te lopen om ergens in een Afghaanse woestijn te sterven voor Nederland. Dood, omdat de Nederlandse regering dat van je vraagt. Denk bijvoorbeeld aan Azdin Chadli, een Nederlandse militair met Marokkaanse vader die op 9 april 2009 om kwam bij een raketaanval op Kamp Holland in Uruzgan. Was deze jongen niet loyaal aan Nederland? Stierf deze jongen niet voor Nederland?
Loyaliteit zit niet in een stukje papier maar in iemands daden. Elke Nederlander die zich opgeeft om het leger in te gaan, om zijn eigen leven in de waagschaal te leggen voor volk en vaderland, toont zich loyaal aan het land waarvan de vlag op zijn borst prijkt. Natuurlijk kan een bloedbad zoals Fort Hood nooit uitgesloten worden, maar dit kan evengoed gebeuren door een iemand die al tien generaties Nederlands is maar met een trauma terugkeert uit Uruzgan. Het wordt tijd dat de PVV stopt met deze symboolpolitiek over de rug onschuldige burgers. Op deze manier worden onze militairen vernederd.
Adriaan Andringa vraagt zich af hoeveel Nederlanders het over loyaliteit zullen hebben als Churandy Martina goud zou winnen voor Nederland op de Olympische Spelen van 2012.