Waarom is The Voice of Holland zo ongelofelijk saai? Hoe komt het dat veel programma’s de laatste tijd zo op elkaar lijken: Holland’s got talent, Popstars, Idols, X-Factor, So you think you can dance… Het zijn allemaal wedstrijden met jonge mensen die een kunstje doen en het sms-ende publiek moeten behagen, die volgens een jury een ‘enorm talent’ hebben, ‘enorm uniek’ zijn en een enorme toekomst als ster tegemoet gaan. Hoe komt het toch dat mensen die unieke talenten krijgen toegeschreven, zo op elkaar lijken en zo snel worden vergeten?
Het is vast vloeken in de kerk, maar wie kent de winnaars van vorige jaren nog? Het zijn er inmiddels tientallen. Toen Idols begon, won Jamai van Jim, dat weten de meeste mensen nog wel. Maar wie won er afgelopen seizoen Holland’s got talent? Het laatste seizoen van Idols? Laat staan dat we nog weten wie er dit seizoen nog in de race zijn bij Popstars. De deelnemers lijken tijdens de uitzendingen onvergetelijk en uniek, maar blijken toch niet uniek genoeg om langdurig indruk te maken.
Ben Saunders
In The Voice of Holland zit nu zo’n talent: Ben Saunders. Als we RTL mogen geloven, vindt iedereen hem fantastisch. En toegegeven: hij kan zeker zingen. Wat weten we verder van hem? Volgens de RTL-site heeft hij meerdere passies: zingen, MMA-fighting en tatoeëren. Hij is 27 en heeft al tien jaar een eigen tatoeageshop. Hij “doet gewoon zijn ding”, is niet onder de indruk van de rol van “publiekslieveling” en zong vroeger Gary Barlow. Als een meisje verlegen vraagt of ze met hem op de foto mag, doet Ben daar glimlachend aan mee. Pas is hij nog getatoeëerd door Henk Schiffmacher.
Veel kijkers zullen het zich niet voor kunnen stellen, maar de meeste ‘talenten’ van The Voice zullen over een half jaar vergeten zijn. Misschien zit zelfs Ben erbij. De reden ligt voor de hand. Hoewel Ben talent heeft, hebben al zijn tegenkandidaten dat ook in meer of mindere mate, en dus is dit nauwelijks een onderscheidend criterium. Het aantal platen, T-shirts, posters en concertkaartjes die fans kunnen kopen zijn per definitie beperkt. Ze zullen dat niet voor alle ‘talenten’ van het programma doen. En dus zullen de meesten snel wegzakken in de vergetelheid.
Bono
Ik moest hier onwillekeurig aan denken bij het boek En zij noemden hem Bono waarin popjournalist Bert van de Kamp zijn ontmoetingen met de U2-zanger beschrijft. Vanaf het prille begin van U2 had Van de Kamp een hechte band met Bono en dus is hij als geen ander in staat de carrière van Bono in beeld te brengen. In het boek blijkt Bono iemand met ideeën over muziek, het artiestenvak, politiek en zijn vaderland Ierland. En hoewel ook Bono ouder en wijzer werd, had hij die eigen ideeën al vanaf de eerste dag. Eigenlijk wisten we dat allemaal al van Bono, maar dit boek zet het toch mooi op een rij.
Eigen ideeën? Kom daar maar eens om bij The Voice of Holland. Alle ‘talenten’ zijn hetzelfde, ze hebben geen eigen visie, niet op muziek en ook niet op iets anders. De talenten mogen van RTL covers zingen, maar krijgen geen kans enige verdere eigenheid te laten zien, zelfs niet op muzikaal gebied. De meeste eigenheid is dat iemand tatoeages heeft, want dat is de enige uniekheid die RTL toestaat. Stel dat The Voice of Ireland zou hebben bestaan rond 1980. Zou Bono eraan mee hebben gedaan? En zo ja, zouden we hem dan nu nog steeds kennen?
Chris Aalberts promoveerde in de populaire cultuur. Hij is nu docent en onderzoeker politieke communicatie.