Of het nou om aardstraalklunen, piskijken, homeopathie of ayurvedisch oorkaarskleien gaat, de alternatief overtuigde medemens bedient zich ter verdediging van de kwakzalverij van hun keuze van een aantal standaardargumenten. Natuurlijk is discussie in de meeste gevallen zinloos, maar mocht u af en toe de behoefte voelen om kruidenvrouwtjes en mandalavouwers van repliek te dienen dan is deze serie op De Jaap zeg maar helemaal uw ding. We gaan alternatieve dooddoeners debunken!
Vandaag de dooddoener: “Wat maakt het uit of het bewezen is, als het mij nou helpt?”
Iedere schijn van erkenning of legitimiteit van kwakzalverij moet vermeden worden. Waarom?
Omdat het schijnbaar tolerante “baat het niet dan schaadt het niet”-denken ten eerste onwaar is, daar kom ik zo op terug, en ten tweede omdat het gedogen van kwakzalverij en pseudowetenschap een hellend vlak is. Iemand kiest er zelf voor om zijn hersentumor te willen genezen met gras eten, akkoord. Maar wat als zo iemand kinderen heeft, of huisdieren? Staat het iemand vrij om een kleuter met een gillende oorontsteking naar een magnetiseur te sturen?
Platvoeten
Natuurlijk kiezen veruit de meeste mensen die in het alternatieve circuit hulp zoeken als het puntje bij paaltje komt eieren voor hun geld. En uiteraard ‘behandelen’ homeopaten en andere kwakzalvers meestal alleen chronische en/of psychosomatische ziektes zoals hoofdpijn, vermoeidheid, huidziektes of andere aandoeningen die een natuurlijk verloop kennen van goede en mindere periodes. Logisch, want kwalen als kanker, maar ook oorontsteking of platvoeten, kunnen ze niet genezen en kennen geen natuurlijk verloop waarbij een te verwachten opleving toe te schrijven valt aan het zoutmagnetiseren.
Maar tolerant zijn met betrekking tot de alternatieve sector is laks omspringen met de volksgezondheid. Om aspirines te mogen fabriceren moet je een vergunning hebben, en terecht, ook al gaat het gebruik van aspirine bijna nooit fout. Maar om mensen te mogen ‘genezen’ door aan hun niet-bestaande trillingsfrequenties te sleutelen is een “Wat maakt het uit of het bewezen is, als het mij nou helpt?” afdoende?
Gevaarlijke tolerantie
Natuurlijk niet. Hiermee komen we op het punt ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Er zijn altijd mensen die reguliere zorg mijden ten faveure van het Oezbeeks Chacra-uitlijnen. “Nou, boeie, die gaan dan maar lekker dood”, hoor ik u denken. Helemaal mee eens, ware het niet dat niet zelden kinderen, wilsonbekwame gehandicapten of zelfs huisdieren het slachtoffer worden van kwakzalvers. En dat de gevaarlijke tolerante houding ook verstandig denkende mensen treft: via de zorgverzekering.
De zorgverzekering, waar veel therapieën en hulpmiddelen met wetenschappelijk bewezen werking uit geschrapt zijn of worden, vormt een comfortabele voedertrog voor alternatief therapeuten. Sommige verzekeraars vergoeden in hun aanvullende verzekering ook kwakzalverij, anderen hebben het in hun basispakket zitten. Maar het ligt gecompliceerder: Iedere behandelaar met een BIG-registratie kan een sessie Ayurvedisch prutsen namelijk buiten de patiënt om, direct elektronisch bij de verzekeraar als DBC’s (Diagnose Behandelings Combinaties) declareren.
Niet alleen betaalt u met uw premie dus misschien wel mee aan de voetreflexologie ter verlichting van de aambeien van uw zweverig lekker gekke buurvrouw, ook onttrekt de alternatieve sector geld aan een systeem waarin ieder dubbeltje moet worden omgedraaid om mensen echte zorg te bieden. Hoeveel, dat is moeilijk in kaart te brengen, aangezien het beleid per zorgverzekeraar verschilt en de kwakzalvers zich bedienen van snaakse sluiproutes.
Overzicht
Wilt u weten wat het beleid van uw zorgverzekeraar is, lees dan hier een handig overzichtje van onze zweverige vrindjes (oh ironie!) over vergoedingen van kwakzalverij per verzekeraar.
Als u onverhoopt geconfronteerd wordt met een schouderophalend “Wat maakt het uit of het bewezen is, als het mij nou helpt?” kunt u bovenstaande in stelling brengen. Tenzij u, veel verstandiger eigenlijk, opspringt van de sofa en hard wegrent onder het uitroepen van “Ga weg, gek!” en “Nee, nee, NEE!”
Volgende week: “Maar deze therapie ís wetenschappelijk bewezen, kijk maar, hier allemaal onderzoeken.”