ThePostOnline

Werk in opdracht – Ralph Aarnout

11-01-2011 22:51

Werk in opdracht is een verhaal dat in onze tijd speelt, hoewel het in levensgevoel en ideeën eerder in de vroege twintigste eeuw gesitueerd lijkt te zijn. De dichter Eduard Groen krijgt in de stad waarin hij woont en werkt een prijs. Daar is een stipendium van tienduizend euro aan verbonden om een nieuwe bundel te kunnen schrijven.

Eduard Groen is een wereldvreemde, eenzelvige figuur die zijn dichterschap bloedserieus neemt. Hij kiest ‘de financiële wereld’ als onderwerp voor een te vlechten krans sonnetten. Aanvankelijk gaat hem dat goed af, maar allengs doet het besef dat het hele monetaire systeem wereldwijd van louter fictie doordrongen is hem van zijn eigen maaksels vervreemden. Hij legt na een hevige worsteling het zweterige boetekleed van zijn dichterschap af, steekt zich in een nieuw pak en gaat (per vliegtuig) op weg naar een ander leven, al is het onduidelijk wat dit verder zal inhouden.

werkIn dit verhaal wordt een man die in het web van zijn eigen (anachronistische) hersenspinsels gevangen zit op een beklemmende en bij vlagen overtuigende manier neergezet. Aan de andere kant is het thema van romantisch dichterschap wel erg uitgekauwd sinds het medio negentiende eeuw in onze letteren voor het eerst opdook.

Eigenlijk is het nog te vroeg om een oordeel over het werk van Ralph Aarnout te geven. Deze novelle van netto dertig pagina’s is nog geen debuut, het is devoorschouw van een debuut. Daarom wil ik bij deze de schrijver graag meer werk in opdracht geven: Beste Ralph, maak nog vier van zulke verhalen zodat je over een paar jaar met een heuse bundel kunt debuteren. Stuur het boek naar deze site, dan zullen we erover schrijven en oordelen.

Ten slotte nog enkele welgemeende schrijftips: het herhalen van zinnetjes en belangrijke woorden in de vertelling is onnodig en irritant. Vermijd het cultiveren van archaïsch taalgebruik. Zorg dat de hoofdfiguur in een verhaal een of meer tegenspelers krijgt die er werkelijk toe doen in conflict en plot. Laat gesproken taal in een vertelling zo natuurlijk mogelijk klinken. Bestudeer zo nodig prozadialogen van schrijvers als J.D. Salinger, Raymond Carver, Sandro Veronesi, Arnon Grunberg, en Cormac McCarthy.

Veel succes!

 

Uitgever: Passage
Pagina’s: 46
Prijs: 14.50
ISBN: 9789054522287
Jaar: 2011
Website auteur: http://www.aarnout.nl/