Journalisten vragen steeds vaker de man in de straat om zijn mening. Een ‘voxpopje’ om een item wat kleur mee te geven. Maar is dat wel zo’n goede zaak? DeJaap maakte een rondje langs de velden. “Het is godsgeklaagd, mevrouwtje”, aldus Sjef van de Beukenberg, groenteman in ruste en veelvuldig kijker van actualiteitenrubrieken als Hart van Nederland, Uitgesproken en Editie NL. We spraken hem wandelend over de Albert Cuyp met zijn trouwe viervoeter Hector. “Waarom laten ze altijd sukkels aan het woord? Die gladjakkers met gekleurde microfoons en bijpassende stropdas. Stel je lastige vragen eens aan de hoge heren in Den Bosch.”
Nee, van Sjef hoeft het niet. “Het zijn ook van die halve zachten die ze voor de camera trekken. ‘Ja.. uh.. nee.. ik weet niet’. Tieft op, joh!” Samenvattend spreekt Van den Beukenberg van een ‘achterlijke kankerzooi’ en dito camera’s.
Beni vermicillesoep
De markt is een kleurrijke plek, dus legden we onze stelling tevens voor aan de alleraardigste Fatma Yildiz. “Üzgünüz, ama burada hiçbir şey anlıyorum”, vindt zij. “Ben sebze saklamak için yolumdayım. Bugün masada yemek, aksi takdirde kocam çok kızgın olması gerekir. Sizi takip? Beni vermicillesoep bu gece hakkında söylenecek bazı ilginç şeyler biliyorumsürece tarafından yürüyün. Selamlar! Palamut …” En met deze woorden liet ook zij niets aan duidelijkheid te wensen over.
We liepen nog even langs bij prof. dr. Swebel, hoogleraar Burgerparticipatie en Volksantropologie en bekend van het standaardwerk De waarheid ligt op straat. Volgens hem kan het geen kwaad de burger te betrekken bij nieuwsduiding en opinievorming. “Zolang de juiste citaten maar worden gebruikt.” De hoogleraar vindt dat iedereen mee moet kunnen doen in Nederland. “In sociaal-cultureel opzicht is het van eminent belang dat (Swebel buigt wijs- en middelvinger van beide handen) ‘Jan met het gele hesje‘ zich middels de mainstream media kan uiten. De positieve resultaten inzake nieuwsverrijking en volksverheffing zijn evident.” Hij voegt er met klem aan toe dat media de verantwoordelijkheid hebben zorgvuldig hun quotes te kiezen. “De boel moet bij elkaar gehouden worden, dat moet.”
Knoop in je zakdoek
Op weg naar huis kwamen we eerder genoemde Sjef van den Beukenberg weer tegen. Hij zei blij te zijn dat hem eindelijk eens om zijn mening werd gevraagd. “Knoop dit in je zakdoek, maat: Ik kijk al 57 jaar dagelijks tv en het moet eens afgelopen zijn met die simpele zielen op de buis”. Hij vertrok met een vriendschappelijke klap op de schouder, die schrijver dezes noodzaakte zijn verhaal te schrijven met slechts zijn linkerhand ter beschikking.
Rest de vraag: Hoe denkt u over de voxpop?
Meer van zulks op Deachteruitgang.nl.