Weten & Tech

Waarom zou men nog in God geloven?

10-02-2011 09:00

Onlangs blogde Ricky Gervais over de redenen waarom hij niet gelooft. Hij beschrijft hoe hij steeds aan Amerikanen moet uitleggen waarom hij niet gelooft. In Nederland zijn de rollen omgedraaid: omdat de meerderheid van de bevolking (en vooral jongeren) niet gelovig is, moeten christenen vaak uitleggen aan atheïsten waarom zij geloven in God. Daarbij krijgen zij soms te maken met vooroordelen.

Wetenschap
Één vooroordeel dat heerst over christenen is dat zij de wetenschap ontkennen. Atheïsten gaan er vaak van uit dat alle christenen denken dat de wereld 6000 jaar oud is en dus creationisten zijn. Zij zien dit beeld bevestigd door mensen in de Bible Belt. Ervaring leert echter dat de meerderheid van de katholieken (met name de jongeren) de evolutietheorie niet ontkent. Ook hoeft de Big Bang Theory niet te worden ontkend om in God te kunnen geloven. De wetenschap heeft namelijk nog steeds geen antwoord op de vraag wat er was voor the Big Bang en of iemand deze Big Bang (en daarmee ook de evolutie) in werking heeft gezet. Het behoort nog steeds tot de mogelijkheden dat dit door God in gang is gezet. Hoewel hier geen wetenschappelijk bewijs voor is, is er dus ook geen wetenschappelijk bewijs waaruit blijkt dat dit onmogelijk is. Daarom is er nog steeds ruimte genoeg voor geloof. Het woord geloven zegt het al: het is denken dat iets zo is, maar het niet zeker weten. Geloof is geen wetenschap.

Atheïsten focussen zich vaak op zaken die voor christenen niet zo belangrijk zijn. Vaak wordt door atheïsten gevraagd: “Oh, ga ik dan naar de hel?” Ten eerste zou het niet aan een mens zijn om daar over te oordelen, ten tweede is dit voor een christen lang niet zo relevant als vaak wordt gedacht door atheïsten. Hedendaagse christenen houden zich met name bezig met het hier en nu, niet zozeer met wat er gebeurt na de dood. Een christen zijn houdt namelijk veel meer in dan geloven in God, hemel of hel. Het is ook geloven in de christelijke normen en waarden. De kernwaarden van het katholieke geloof zijn bijvoorbeeld naastenliefde, solidariteit en vergevingsgezindheid. Iedere zondag wordt er door de pastoor een lezing georganiseerd waarin een verhaal wordt besproken en vertaald naar deze tijd. Het gaat vaak om een levensles die van pas kan komen indien je in het leven tegen bepaalde problemen aanloopt waarbij die kernwaarden vaak aan bod komen. Zelfs indien onomstotelijk wordt bewezen dat God niet bestaat kan het christendom dus nog steeds betekenis hebben voor sommige mensen vanwege deze levenslessen.

Schapen
Een ander bekend vooroordeel is dat christenen allemaal hetzelfde geloven en volgzame schapen zijn. Bij geloven hoort ook twijfel, anders is het immers wetenschap. Atheïsten gaan ervan uit dat christenen nooit ergens aan twijfelen en dus nooit echt goed zijn nagegaan waarom zij geloven. Dit kan als kortzichtig worden gezien. Zij twijfelen wel degelijk, maar komen tot een andere conclusie dan atheïsten. Zij zien wel nog genoeg reden om te geloven.

Niets is persoonlijker dan iemands geloof. Het katholicisme bijvoorbeeld moet eerder worden gezien als een stroming. Katholieken zijn geen leden van een politieke partij waarbij ieder lid ergens hetzelfde over moet denken om zich erbij te kunnen aansluiten. Een katholiek in Nederland hoeft het dus absoluut niet eens te zijn met een uitspraak van de Paus. Veel katholieken zijn het niet eens met het celibaat en andere elementen van het katholieke geloof. Pas dus op met aannames over christenen. Dat mensen met hetzelfde geloof erg verschillend kunnen denken over bepaalde zaken bleek bijvoorbeeld bij het CDA-congres. De één vond het in strijd met de christelijke normen en waarden om te regeren met de PVV, de ander niet.

Nadelen en voordelen
Ook komen de voor- en nadelen van het geloof aan bod bij een discussie over het geloof. Vaak worden oorlogen, pedofilie en de remming van de wetenschap aangehaald. Iedere moderne christen kijkt met afschuw naar deze verschrikkelijke daden en erkent dat dit het geloof hierin een grote rol heeft gespeeld. Als we echter kijken naar het tegenwoordige christendom in Nederland kunnen we zien dat deze elementen niet meer aanwezig zijn en het christelijk geloof naastenliefde, vrijwilligerswerk, normen en waarden promoot. Dit is onder andere te zien aan het grote aantal goede doelen dat door christenen is opgericht en zonder onderscheid naar ras, geslacht of geloof goed werk verricht. Ook blijkt uit onderzoek dat 98% van de christenen aan goede doelen geeft en dit ook doen in slechtere economische omstandigheden.

Met hartelijke groet van een christenhond,
Thomas van den Heuvel