Het zal u als rasechte ‘Hollander’ vast ontgaan zijn, maar carnaval (of vastelaovend zoals men in Limburg pleegt te zeggen) staat weer voor de deur. In het diepe zuiden staat jong en oud te trappelen om helemaal los te gaan op de klanken van allerlei zaate hermeniekes en zich te vergapen aan de pracht & praal van het Limburgse carnaval. Gelukkig voor de carnavalsvierder krijgt men na al die jaren eindelijk erkenning uit het Noorden. De NOS gaat namelijk dit jaar de mooiste carnavalsoptocht van het zuiden (die uit Sittard) live en integraal uitzenden. Het belooft een bijzondere dag te worden. Eindelijk zal men beseffen dat carnaval in Limburg briljant en onovertroffen is.
Oogverblindend
Carnaval wordt namelijk louter gevierd in Limburg, wat mensen uit andere streken ook mogen beweren. Het Brabantse carnaval, om nog maar te zwijgen over dat in Drenthe en Overijssel, slaat immers nergens op. Een boerenkiel aantrekken, de stad ‘Oeteldonk’ noemen en vervolgens jezelf klem zuipen is geen carnaval. In Limburgse heet dat gewoon zaterdagavond.
In Limburg is men al weken, zoniet maanden, van te voren bezig met het uitdenken van een thema voor ‘de optocht’. Men denkt na over de kostuums en bouwt stug aan de praalwagens, passend bij het gekozen thema. Kosten nog moeite worden gespaard. Geen boerenkiel, maar oogverblindende kostuums die in menig opera niet zouden misstaan. De mooiste wagens (minimaal 18 meter lang) verrijzen uit de verschillende loodsen. In één woord: magnifiek!
Ontroerend
Daarnaast onderscheidt Limburgs carnaval zich door de muziek. In Brabant voert men liedjes op van Arie Ribbens of de gebroeders Co (wie?). Liedjes, volledig in het Nederlands gezongen, met teksten als “toet toet toeter op mijn waterscooter” of “weg met de malaise, het is weer tijd voor de polonaise hollandaise”. Je moet er maar opkomen. Dit soort liedjes hoort niet bij carnaval, maar is ordinaire skihutmuziek. Carnavalskrakers moeten gezongen worden in het lokale dialect, punt uit.
In Limburg organiseert men zelfs een heuse competitie om zo een ‘carnavalskraker’ te ontdekken. Fraaie, ontroerende, in het dialect gezongen muziek, die niet zou misstaan in de top 40. Wat dacht u van deze, deze of wellicht toch deze? Pareltjes stuk voor stuk. Dát is carnavalsmuziek.
Grijns
Doe uzelf daarom een groot plezier en dompel uzelf onder in het Limburgse feestgedruis. Laat u drie dagen gaan en trein vervolgens als herboren terug naar de Randstad. U zult geen spijt krijgen. Uw collega’s zullen u vragen waarom u met een grote grijns weer aan het werkt gaat. U zult antwoorden: “Ik was erbij, ik vierde carnaval in Limburg!”
PS. Mocht u nu denken: “ik wil wel, maar ik weet niet waar ik naartoe moet”, u vindt hier een overzichtje van de optochten bij u in de buurt!
Jasper Mooren woont en werkt in Zwitserland, maar is toch een Limburgse jongen gebleven.
cc foto: FaceMePLS