Televisiekomedies rondom alledaagse gezinnen zijn al bijna net zo oud als het kastje zelf. Het gegeven dat iedereen zich erin herkent is ook de reden dat veel van deze komedies een enorme hit zijn. Zo was de Amerikaanse comedy Everybody Loves Raymond een serie die in essentie doodsimpel was, maar die internationaal begrepen werd vanwege het universele begrip van irritaties aan de keukentafel. Linda de Mol en Jeroen van Koningsbrugge maken een onnodige Nederlandse vertaling van deze hitserie.
Het is volkomen logisch dat RTL4 zijn geld zet op De Mol en Van Koningsbrugge. Het RTL-duo heeft een natuurlijke chemie die donders goed werkt in Ik Hou Van Holland. Het is een beproefd concept op televisie; de presentatrice die keurig haar rol vervult en daarnaast een lolbroek die (veelal ten koste van diezelfde presentatrice) het publiek naar zijn hand probeert te zetten. Bij komedies is dat niet anders. Duo’s bestaan meestal uit een aangever en een grapjas. Bij een serie met Linda en Jeroen in de hoofdrol is de link al snel gelegd naar Peter Lusse en Mary-Lou van Steenis als Eddie en Ellen uit Vrienden Voor ’t Leven.
Ultieme underdog
Deze hooggewaardeerde en soms hilarische RTL4-serie uit de eerste helft van de jaren negentig had alle basiselementen voor een goede komedie. Peter Lusse was in Vrienden Voor ’t Leven de ultieme underdog, een absolute kluns en absoluut overtuigd van zijn eigen wereldvisie. Je ging een beetje houden van dat rare, schriele manneke, omdat Lusse hem neer wist te zetten als een echte, kwetsbare persoon. Eddie was geen karakter ten koste van zijn grappen en zijn fratsen, Eddie was een persoon die werkelijk bestond in de belevingswereld van iedereen die naar die serie keek.
Datzelfde gold voor Ray Romano in zijn rol van Raymond Barone in Everybody Loves Raymond. Hoewel typisch Amerikaans, waren de karakters uit die serie personen die daadwerkelijk bestonden. De personages zijn gebaseerd op mensen die bedenker Phil Rosenthal in zijn eigen leven tegenkwam en op ervaringen van hem en Romano. In de serie speelt Romano een sportcolumnist, die losjes in het leven staat en verantwoordelijkheden graag van zich af laat glijden. Zijn vrouw Debra (Patricia Heaton) heeft eronder te lijden, evenals van Raymonds nukkige vader Francis (Peter Boyle) en bemoeizuchtige moeder Marie (Doris Roberts) die continu aanwezig zijn.
Amerikaanse voorbeelden
Iedereen Is Gek Op Jack is in ieder opzicht een directe kopie van het origineel. Het enige verschil zijn de namen van de typetjes. Raymond Barone heet Jack Keizer in de Nederlandse variant en wordt vertolkt door Jeroen van Koningsbrugge. Linda de Mol speelt zijn vrouw Barbara. De ouders van Jack worden neergezet door Kees Hulst (vader Ton) en Beppie Melissen (Coby Keizer). De drie kinderen van Jack en Barbara zijn tijdens de eerste aflevering niet eens zichtbaar, wat een knipoog is naar Everybody Loves Raymond (“It’s not about the kids!”). Coby en Ton zijn vrijwel identiek aan hun Amerikaanse voorbeelden en vervullen (mede daardoor) de leukste rollen uit de serie.
Één van de glansrollen uit Everybody Loves Raymond was weggelegd voor Brad Garrett, in zijn rol van politieagent Robert Barone – de oudere broer van Raymond. Als een jaloerse doch sympathieke lobbes met een monotone stem en een enorm postuur was Garrett de underdog van de serie. In Iedereen Is Gek Op Jack krijgt Tjebbo Gerritsma de zware taak te verduren de rol op zich te nemen. Gerritsma heet in de serie Marco Keizer en is eveneens de oudere broer van de hoofdrolspeler, woont ook nog bij zijn ouders en is tevens politieagent. Gedurende de eerste aflevering fungeert Marco enkel een bijrol en krijgt weinig kans iets van zichzelf te laten zien. Hoewel zijn eigenschappen gelijk zijn aan die van Robert Barone, lijkt zijn personage niet op hem gemodelleerd. Wat Gerritsma mist is de mistroostige tronie van Garrett om de underdogrol tot zijn recht te laten komen.
Schaamteloze kloon
Uiteindelijk draait het allemaal om Jeroen van Koningsbrugge en Linda de Mol. Waar Barbara Keizer een schaamteloze kloon blijkt van Heatons Debra Barone, blijft Van Koningsbrugge dichterbij zichzelf. Of, beter gezegd, een ingetogen versie van zichzelf. Deze serie was een mooie gelegenheid geweest voor RTL4 om kapitaal te maken van het personage dat Van Koningsbrugge reeds is. Love him or hate him, maar een groot deel van het Nederlandse publiek is dol op zijn kwajongensstreken. Jack Keizer is een oudere, saaiere versie van Van Koningsbrugge. Een format vertalen betekent meer dan de karakters andere namen geven en een plot over gehaktballen. Iedereen Is Gek Op Raymond maakt dat pijnlijk duidelijk. Carlo en Irene – dat andere RTL4-duo – waren waarschijnlijk leuker geweest in de hoofdrollen.