Vorige week werden de nieuwe leden van de Provinciale Staten geïnstalleerd. Het was voor iedereen even wennen aan de nieuwe PVV’ers. Sommigen hadden meer moeite met de nieuwe collega’s dan anderen. Zo weigerde het Drentse ChristenUnie-Statenlid Margriet Stijkel PVV-ers een hand te geven en PvdA-er Hans Hornstra liep weg toen de PVV voor het eerst het woord voerde. Wat moeten we van dit soort acties vinden? Simpel: deze Statenleden lopen achter de feiten aan.
Eerste Kamerdebat
De ChristenUnie-mevrouw en de PvdA-meneer zijn beide boos, maar er is toch een aanmerkelijk verschil tussen hen. De PvdA verzet zich met hand en tand tegen het gedachtegoed van de PVV, maar de ChristenUnie schurkt er soms opeens dicht tegenaan. Het belangrijkste item van de PVV is de islam en precies op dat punt lijkt de ChristenUnie als een van de eerste partijen PVV-standpunten over te nemen. Het NOS-debat met de lijsttrekkers voor de Eerste Kamer kan dat illustreren. Wat zei ChristenUnie-lijsttrekker Roel Kuiper over de stelling dat ambtenaren geen hoofddoekjes mogen dragen?
We kunnen een heldere lijn trekken met elkaar: in overheidsdienst in zichtbare functies in principe niet, in het kantoor, dat is weer iets anders, in de openbare ruimte zijn we vrij. Laat het op scholen en in ziekenhuizen gewoon geregeld worden door de mensen die daar werken. (…) Baliemedewerker is een zichtbare functie, en [daar] zou ik toch wel van zeggen: doe het daar niet. (…) De regel is de zichtbare functies niet, rechtbank, overheid, de zichtbare functies niet, maar in het kantoor, dat is niet zo’n probleem.
Ideologische invloed
De PVV wordt in veel beschouwingen behandeld alsof het een gewone politieke partij is, maar de PVV is dat niet. In tegenstelling tot vrijwel alle andere partijen is de PVV geen organisatie die nog lange tijd het land wil besturen op alle bestuurlijke niveaus. De PVV is een beweging die haar ideeën over de islam zoveel mogelijk naar voren wil brengen. De PVV moet goede verkiezingsuitslagen boeken om te laten zien dat deze ideeën brede steun hebben onder de bevolking. Dit maakt de kans dat andere partijen ze overnemen groter. En als deze ideeën eenmaal gemeengoed zijn, dan houdt de PVV er waarschijnlijk weer snel mee op. Anders had de PVV allang een serieuze organisatie opgebouwd.
Zo bezien is de PVV helemaal niet geïnteresseerd in de provinciale staten. Er is immers geen enkele kans dat de PVV daar haar ideeën in de praktijk kan brengen. Maar de ideologische invloed van de PVV is des te groter. De eerste partij die daarvoor gevallen is, is de ChristenUnie. Deze partij heeft immers als eerste een idee van de PVV overgenomen en laten zien dat een hoofddoekjesverbod helemaal niet zo abject, zinloos en stompzinnig is als velen altijd dachten. De VVD hoort daar sinds deze week ook al bij. Onder bepaalde omstandigheden is een hoofddoekverbod “gewoon een goed idee”.
Wie had dat een paar jaar geleden durven denken? De PVV Light is binnenkort overal verkrijgbaar en boze Statenleden kunnen daar niets aan veranderen. Protesteerde die ChristenUnie-mevrouw daar misschien tegen?
Chris Aalberts is docent en onderzoeker politieke communicatie.
CC Foto: Sebastiaan ter Burg