Criminaliteitscijfers: hoezo broddelwerk?
Elk jaar verschijnen de criminaliteitscijfers van het CBS en elk jaar is er wel één korpschef over de rooie bij eerste lezing. Dan is bijvoorbeeld de criminaliteit in Rotterdam weer toegenomen – dat was jarenlang zo, vooral onder Antilliaanse en Marokkaanse jonge mannen. Dat weet zo’n chef dondersgoed, hij zit er elke dag middenin, maar dat het dan ook nog in het nieuws komt omdat het CBS gewoon gortdroog de verzamelde feiten reproduceert: dat doet de deur dicht.
In die zin was er dit jaar iets nieuws aan de hand: niet één maar álle korpschefs waren boos.
Het CBS rapporteerde over het laatst bekende jaar (2009) dat de nettokosten van opsporing – dat wil zeggen voor inflatie gecorrigeerd – met 12% waren toegenomen terwijl het aantal opgeloste misdrijven met 5% is gedaald. Dat alles sinds 2005.
De Raad van Korpchefs noemde de criminaliteitscijfers van het CBS ‘broddelwerk’. Dat is voor dienders buitengewoon krachtige taal.
CBS-feiten
En toen werd het stil. Van CBS-kant is dat niet bijzonder, daar zijn ze wel gewend aan vijandelijk vuur, ze schieten alleen terug met de feiten en hebben er verder niets aan toe te voegen dan ze al standaard op de site uitleggen, qua gehanteerde bronnen en methodes. Maar van de korpschefs zou je toch wat onderbouwing verwachten. Dat wordt lang wachten, die gaat niet komen, hij is er niet.
Het leuke is dat al die feiten door het CBS worden verzameld uit de diverse justitiële en politiesystemen, er wordt niks verzonnen. Het kan hooguit wel eens moeizaam zijn om informatie uit politiesystemen te vergaren, hoewel daar bindende afspraken over zijn gemaakt. Maar ja, al die korpschefs hebben binnen hun regio de eigen automatisering geregeld en dat is ook al niet iets geworden om trots op te zijn, het moet helemaal over. Zo zijn er honderden miljoenen afgezonken in het systeem Basisvoorziening Handhaving, dat niet werkt. Ook communiceren de systemen in de diverse regio’s niet of nauwelijks met elkaar.
Aangifte doen
Moet u maar eens proberen aangifte te doen, bijvoorbeeld van een gestolen fiets. Grote kans dat u om te beginnen lang op uw beurt moet wachten – als er al iemand is om op te nemen – om vervolgens te merken dat het systeem niet werkt. En de kans dat uw fiets gevonden wordt is ongeveer net zo groot als die op het winnen van de Staatsloterij.
Weet u wat de politie onomstotelijk goed doet? Zo’n 98 % van de misdrijven in Nederland bestaat uit overtredingen en daarvan lost de politie er toch al snel 85% op. Is dat niet knap? Ook als u weet dat 75% bestaat uit flitspaaloutput en de overige 10% uit rijden door rood licht of fout parkeren. Van die dingen. Het grappige daarvan is dat het constateren, door zo’n flitspaal of parkeerwacht, tegelijk ook ‘oplossen’ heet. We hebben misdrijf en we hebben de dader. De rest doet het Centraal Justitieel Incassobureau. U weet wel, van die leuke enveloppen die u in de bus krijgt.
Drs. K.L.M. Buldermans Jr. is een verontrust burger zoals er in ons land vele miljoenen zijn. Zijn boosheid over het doen – maar vooral ook laten – van de overheid in al zijn verschijningsvormen begint ’s ochtends bij het opslaan van de ochtendbladen, dat wil zeggen: als hij al niet slecht geslapen heeft van de avondbladen en het late journaal. Hij werkte zelf jaren op een hoge positie bij een overheidsinstelling en ontmoette in die functie vele ministers, staatssecretarissen, Kamerleden en zelfs hare Majesteit de Koningin. Dit artikel verscheen eerder op Torpedomagazine.nl.