Stel: je hebt een man opgespoord, die wordt verdacht van ernstige strafbare feiten. Wat doe je dan als overheid van, zich noemende, een democratische rechtsstaat? Je zou hem kunnen arresteren en een eerlijk proces geven. Hmm… boring! En een hoop gedoe. Wat je ook zou kunnen doen, is van dichtbij zijn hersens uit zijn hoofd blazen. Als je dan toch bezig bent kun je meteen ook zijn vrouw en alle andere getuigen doodschieten. De lijken dump je in de oceaan.
De staat Israël koos in 1960 voor de eerste optie in de zaak van Adolf Eichmann, verantwoordelijk voor de tijdschema’s en logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de concentratie- en vernietigingskampen.
Osama uitschakelen
Zoals bekend opteerden de Verenigde Staten anno 2011 voor alternatief twee om Osama Bin Laden uit te schakelen. Ze hadden hem al een tijdje in de gaten en kozen voor dit moment omdat het opportuun was voor de herverkiezing van de president, die persoonlijk het bevel gaf tot de actie. Overigens is dit geen uitzondering: eerder dit jaar hadden ze al een poging gedaan om met een gerichte raketaanval de president van Libië te vermoorden. Ze misten hem dit keer, maar doodden wel diens zoon en vele anderen.
Het behoeft hopelijk geen betoog dat deze handelswijze aan alle kanten de beginselen van een democratische rechtsstaat geweld aandoet. De officiële reactie van alle andere democratische landen, waaronder Nederland, was er echter niet een van afkeuring. Integendeel, iedereen feliciteerde de Amerikaanse president, die het nieuws ook direct zelf als een blijde boodschap naar buiten had gebracht.
Rechtsstatelijk gezeur
Dat conservatief-rechts de executie van Osama Bin Laden prima vindt, wekt geen verbazing. Zij houden van duidelijkheid en stevige actie. Het is een kniesoor die daarbij let op rechtsstatelijk gezeur. Opmerkelijker is dat ook van het progressieve deel van de Nederlandse opiniemakers, bijvoorbeeld op Joop.nl, vrijwel geen enkel kritisch geluid klonk tegen deze brute en (in het progressieve jargon) imperialistische daad van Amerika. Hoe zou dat komen?
Het antwoord is dat progressief Nederland is nog altijd verliefd is op Barack Obama. Hoe werd deze man door alle vooruitstrevende geesten niet bejubeld na de verkiezingen! Het was of de nieuwe Heiland was opgestaan! Deze pure, zuivere man had de duivel Bush verdreven. Nu zou alles anders worden! Eindelijk gerechtigheid in de wereld!
Voortzetting van Bush
Maar wat zijn de feiten? In eigen land heeft Obama weinig tot niets van de grond gekregen, de staatsschuld stijgt in een schrikbarend tempo en zijn buitenlandse politiek is gewoon een voortzetting van die van Bush. Hoe is het toch mogelijk dat er bij de progressieven geen kritiek op de verkrachting van de democratische rechtsstaat, zoals vroeger steevast het geval was? De lezersreacties op het nieuws van de moord op Bin Laden spreken van bewondering, waardering en een grootse president.
Hoe is dat anders te verklaren dan liefde die blind maakt? Het enige verschil is dat Obama, in tegenstelling tot zijn voorganger, een gelikte presentatie heeft. De progressieve elite, Joop.nl voorop, wordt er kennelijk nog steeds door verblind. Zouden bij hen ooit nog de schellen van de ogen vallen? Zoals de Amerikanen zeggen: don’t hold your breath.