Mode Icoon (2): Alexander McQueen

08-06-2011 14:00


Zijn carrière begint op zestienjarige leeftijd met een leertijd bij de kleermaker van onder andere Prins Charles, Anderson & Sheppard. De uren die hij hier doorbrengt zijn saai en om de tijd te doden schrijft hij obsceniteiten in de voeringen van Charles’ jasjes.  Het meest memorabele voorbeeld? “I am a c***”. De bijnaam enfant terrible krijgt hij niet voor niets en hij draagt hem met verve en plezier. Op veertigjarige leeftijd is hij de keizer van zijn eigen mode-imperium en wordt hij alom gerespecteerd en geroemd. Maar op 11 februari van vorig jaar wordt hij dood aangetroffen in zijn woning. De complete modewereld rouwt om de zelfdoding van dit creatieve genie; Lee Alexander McQueen.


Wonderkind
Lee McQueen ontdekt zijn passie voor mode al op vroege leeftijd. Hij kleedt zijn zusjes en verlaat school om het modevak in de praktijk te leren. Dat hij op zijn twintigste en zonder vooropleiding werd toegelaten op de prestigieuze modevakschool Central Saint Martins College of Art and Design  is de eerste bevestiging van zijn onmiskenbare talent. Vijf jaar na zijn afstuderen volgt hij John Galliano op als hoofdontwerper bij Givenchy. Met de bumsters uit zijn eerste shows start hij in 1996 een trend met heel lage heupbroeken. Je kent ze ongetwijfeld nog, die broeken waarin je niet kan bukken zonder je bilnaad te exposeren.

Als ontwerper weet Alexander McQueen constant te verrassen en te shockeren. Zijn creaties zijn altijd dramatisch en theatraal, maar nooit voorspelbaar. Hij wordt sterk beïnvloed door de geschiedenis (vooral zijn herfstcollectie in 2010 is romantisch en historisch), maar hij fantaseert ook zichtbaar over de toekomst. Vooral de silhouetten die hij creëert zijn vooruitstrevend, omdat ze zowel monsterlijk als schitterend zijn. Op deze manier dwingt hij zijn publiek om op een andere manier naar schoonheid te kijken. Zijn creativiteit wordt niet beperkt door functionaliteit of conventionele ideeën over couture. Vooral de schoenen uit zijn Origin of Species show zijn hiervoor het ultieme bewijs.

Shockeren als hoger doel
Ook in zijn shows slaagt Alexander McQueen erin altijd te verrassen. Zo kiest hij zijn modellen niet volgens de heersende criteria. Het beroemdste voorbeeld hiervan is voormalig paralympiër Aimee Mullins, wiens beide benen zijn geamputeerd. McQueen ontwerpt speciaal voor haar protheses, die ze draagt tijdens één van zijn shows. In andere shows verbaast hij zijn publiek met een holografische afbeelding van Kate Moss, die als zwevend figuur op de catwalk verschijnt en door live op de catwalk jurken te laten onderspuiten met rode verf. Iedere modeliefhebber wil front row zitten bij een show van Alexander McQueen, al was het maar voor een avond vermaak.

De fanschare van Alexander McQueen is gigantisch en vrouwelijke celebrities staan in de rij voor zijn creaties en gezelschap. Bekende fans zijn onder andere Kate Moss, Eva Green, Sarah Jessica Parker, Lady Gaga, Sienna Miller, Rihanna en Beth Ditto. Na zijn dood wordt de artistieke leiding over het McQueen modehuis overgenomen door Alexanders vriendin en rechterhand Sarah Burton. Zij heeft grote schoenen te vullen, maar als iemand het gedachtegoed van Alexander McQueen kan bewaken en verder kan uitbouwen is zij het. Zo is de trouwjurk van Kate Middleton bijvoorbeeld van haar hand. Op deze manier gaat Alexander McQueen alsnog een gouden toekomst tegemoet.