Het zal weinigen ontgaan zijn dat de staat New York afgelopen week het homohuwelijk legaliseerde. Zes staten en het District of Columbia erkennen het homohuwelijk nu. De stemming in de senaat van New York spande er tot het laatste moment om, maar werd met een verhouding van 33 stemmen voor en 29 stemmen tegen beslist in het voordeel van de verkiezingsbelofte van nieuwbakken gouverneur Andrew Cuomo. Behalve Cuomo claimt ook president Obama de vooruitgang van de positie van homo’s in Amerika als een persoonlijke overwinning. Hoewel de president niet altijd de beste vriend is geweest van de LGBT-movement, probeert Obama juist die gemeenschap heel nadrukkelijk te mobiliseren voor de verkiezingen van 2012.
Activisme
Obama’s inmiddels legendarische campagne uit 2008 dankte haar succes vooral aan de grassroots movement die campagneleider David Plouffe en de zijnen op de been kregen, de miljoenen gewone Amerikanen die zich vrijwillig voor Obama inzetten. Amerika was geïnspireerd geraakt door de eloquentie, uitstraling en belofte van de eerste Afro-Amerikaanse kanshebber voor het Witte Huis en vooral jonge en zwarte Amerikanen die zich nooit met politiek bezig hadden gehouden gingen de straat op om hun held aan de overwinning te helpen. Inmiddels is van dat publieke sentiment weinig meer over. Ook de liquidatie van Osama bin Laden heeft inmiddels weinig doorwerking meer in de populariteit van de president, die ziet dat de juiste Republikein, hoewel die zich nog niet heeft aangediend, hem het Witte Huis zou kunnen ontnemen.
Om die reden wordt het noodzakelijk dat de president een nieuwe groep enthousiaste volgelingen gaat aanboren, dat hij een nieuw deel van het electoraat inspireert tot activisme. Met de huidige stand van de economie zal dat niet makkelijk worden, maar in de homogemeenschap heeft Obama een mogelijk doelwit gevonden. Aangezien het verbod voor homo’s om openlijk in het leger te dienen, de befaamde don’t ask, don’t tell wetgeving, is herroepen, president Obama zich expliciet tegen de Defence of Marriage Act heeft uitgesproken en een wet is aangenomen waarin hatecrimes zwaarder bestraft worden, is juist voor de rechten van homo’s de afgelopen twee jaar veel gebeurd. In dat rijtje past ook de legalisatie van het homohuwelijk in New York en dus hebben homo’s in Amerika alle reden om tevreden te zijn over de geboekte vooruitgang. Ondertussen is er ook nog veel winst te behalen en die combinatie lijkt ideaal om mensen te inspireren voor politiek activisme.
Minderheden
Afhankelijk van de schatting die je gebruikt, wonen er ergens tussen de zes en zestig miljoen homo’s en lesbiennes in Amerika. Als Obama erin slaagt een groot deel van die bevolking te inspireren tot activisme, kan hij enkele miljoenen Amerikanen aanzetten om in 2012 voor hem de straat op te gaan. Zeker nu zijn populariteit te wensen over laat en zijn herverkiezing niet meer zo vanzelfsprekend is, kan president Obama alle hulp gebruiken. Eerder deze maand reikte hij al expliciet de hand naar de latino gemeenschap en nu dus naar de homo’s. De komende maanden zal Obama er alles aan doen om zoveel mogelijk minderheden te mobiliseren want terwijl de economie en de Republikeinse voorverkiezingen in het middelpunt van de aandacht staan, is ook Obama inmiddels aan zijn campagne begonnen.
Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.