De jaren ’30 hangen in de lucht, maar deze vergelijking mag je als moslimsympathisant niet maken. Vergelijkingen met de jaren ’30 en ’40 zijn alleen weggelegd voor moslimhaters, je zou het bijna vergeten. De ‘opkomst’ en ‘verspreiding’ van de Islam wordt door Wilders met de nazi’s vergeleken, die werden aanvankelijk toch ook door niemand werden tegengehouden? Een vergelijking met die tijd lijkt bijna te stom voor woorden, haast lachwekkend.
Maar zo lachwekkend is het niet, en zo stom al helemaal niet. Zijn er nog mensen die bang zijn voor het ‘huidige klimaat’ in Nederland, om de woorden toch maar eens in de mond te nemen? Het huidige klimaat bestaat dan al wel sinds 2001, maar verbetering is er niet. Het verschil met 2002 en 2011 is dat de extreemrechtse en islamfobische ideeën nu gemainstreamed zijn en van idee tot wet worden gemaakt in ons kabinet.
Wegkijken wordt moeilijk. Ons kabinet, en in het bijzonder Geert Wilders, is niet bepaald onangstaanjagend. En de mainstreaming is een van de engste kanten hiervan. Ondertussen is het acceptabel om te zeggen dat moslims ‘het probleem’ zijn (‘het probleem’, wat is ‘het probleem?’). Zelfs de meeste mensen die Wilders niet zien zitten, zijn het er wel mee eens dat Moslims, en dan vooral Turken en Marokkanen, een probleem veroorzaken. Wilders’ voorstellen vinden zij dan alleen niet de oplossing.
Deze week
Er zijn oneindig veel voorbeelden aan te halen van hoe erg het is geworden, maar laten we het gewoon even bij deze week houden. Voorbeelden genoeg. De rechtbank heeft gesproken: Wilders zet met zijn uitspraken niet aan tot haat. De vergelijking van Moslims met nazi’s is dus niet haatzaaiend. Hmm. De definitie van allochtoon moet uitgebreid worden. Ook derde generatie Nederlanders moeten als allochtoon gedefinieerd (en dus benaderd) worden. Het Wilhelmus wordt verplichte kost voor de integratie (dat wil zeggen dat dadelijk alle eerste generatie allochtonen het Wilhelmus kennen, terwijl de honderdste generatie Nederlanders met het WK nog steeds niet alle zinnen kunnen meezingen).
Over mainstreaming van (extreem)rechtse en xenofobische ideeën gesproken: ritueel slachten wordt verboden, terwijl de Nederlandse bio-industrie nauwelijks onder de loep wordt genomen. Donner vergelijkt Boerka’s met naaktlopen en de VVD wil het KNMI opgeven als overheidsorganisatie. Die laatste zou te veel roepen over CO2 en hogere temperaturen. De wetenschap wordt gewantrouwd op basis van de conclusies, niet op basis van het onderzoek. En de week is nog lang niet voorbij.
Jaren ’70?
Stuk voor stuk geven deze discussies en beslissingen de rillingen. Als dit een trend aanwijst, wat betekent dat voor de toekomst? Als het waar is dat de geschiedenis zich herhaalt, laten we dan hopen dat we snel een herhaling van de jaren ’70 krijgen, en niet een van de jaren ’40.