Geld en verkiezingen, de twee onderwerpen zijn in Amerika onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om die reden is succes in fundraising een belangrijke graadmeter voor de kansen van een presidentskandidaat. Niet alleen bepaalt de hoeveelheid binnen gehaald geld hoeveel media-aandacht een politicus kan kopen, ook zegt het iets over het enthousiasme dat het electoraat bij de persoon in kwestie voelt. Op 30 juni eindigde het tweede fiscale kwartaal en dat betekent dat alle presidential hopefuls hun scores van de afgelopen drie maanden voor 15 juli moeten openbaren. De gepubliceerde cijfers zullen alleen in het Witte Huis tot tevreden gezichten hebben geleid.
Mitt Romney
$18.25 miljoen haalde Mitt Romney in de maanden april, mei en juni binnen. Het klinkt als een indrukwekkend bedrag als je weet dat Nederlandse partijen blij zijn als ze in een heel verkiezingsjaar een paar ton aan donaties binnen halen. Toch was het voor Romney een tegenvallend bedrag. In hetzelfde kwartaal vier jaar geleden, toen hij nog aanzienlijk minder de rol van frontrunner op zich had genomen, haalde hij zo’n $23 miljoen binnen. Juist de favoriet voor de nominatie moet een voordeel hebben als het gaat om fundraising en hoewel zijn campagneteam van geen tegenvaller wil weten, is het voor Romney zaak om zijn financiën van 2008 te overstijgen wil hij een kans maken.
Romney mag dan zijn tegen gevallen, zijn republikeinse concullega’s hadden het nog moeilijker. Kandidaten als Tim Pawlenty en Jon Huntsman haalden beiden nog geen $5 miljoen per persoon op, terwijl de partij zelf nog een schuld van $18,5 miljoen heeft staan en dus ook weinig bij kan dragen. Dat beeld past in een trend die al het hele jaar waarneembaar is. In het eerste kwartaal van 2007 haalden de twee favorieten voor de Republikeinse nominatie op de moment, John McCain en de voormalige burgemeester van New York Rudy Giuliani, gezamenlijk $53 miljoen op. In hetzelfde kwartaal in 2011 haalden alle Republikeinse kandidaten bij elkaar slechts $33 miljoen binnen. Waar recordhoogtes in fundraising nodig lijken om de verkiezingen te winnen en de verwachting bestaat dat Obama de magische grens van $1 miljard voor het eerst gaat halen, vallen de inkomsten van de Republikeinen voorlopig sterk tegen.
Barack Obama
De president zelf slaagt er ondertussen wel in om aan de hoog gespannen verwachtingen te voldoen. Hoewel zijn populariteit niet meer is wat het geweest is, lijken de donateurs in de rij te staan om Obama te steunen. Zijn campagneteam had als doel gesteld om in het tweede kwartaal $60 miljoen binnen te halen. Ondanks dat de definitieve cijfers nog niet bekend zijn, gonst in Washington het gerucht dat de werkelijke inkomsten aanzienlijk hoger zullen liggen. Bijna 500.000 mensen hebben dit kwartaal gedoneerd voor de herverkiezing van Obama, ongeveer twee keer het aantal dat dit deed in 2007 toen $55,7 miljoen werd binnen gehaald. George W. Bush kon bij zijn herverkiezing in hetzelfde kwartaal in 2003 op nauwelijks meer dan 100.000 donateurs bouwen.
Een hoog aantal donateurs is natuurlijk niet alles zeggend. In 2007 haalde Obama het grootste deel van zijn inkomsten nog uit grote donaties terwijl in 2008 vooral geput werd uit ontelbare kleine donaties van voornamelijk jongeren die iets wilden bijdragen. 500.000 donateurs kunnen daarom gezamenlijk wellicht minder bij elkaar brengen dan de ruim 200.000 die zich vier jaar geleden al voor Obama inzetten. Dat neemt echter niet weg dat het aantoont dat de grassroots support die Obama’s campagne in 2008 legendarisch maakte, nog altijd bestaat. Bijna anderhalf jaar voor de verkiezingen zijn al een half miljoen Amerikanen bereid om in de buidel te tasten om Obama te steunen.
Naarmate de verkiezingen dichterbij komen zullen ze meer gaan leven en zal het aantal donateurs verder aanzwellen. Als mensen zich dermate betrokken voelen bij de herverkiezing van Obama dat ze er geld in willen steken, zullen ze waarschijnlijk ook geneigd zijn om zich op andere manieren voor zijn campagne in te zetten. Van het gebruik van social media tot het canvassen langs de deuren, Obama zal weer miljoenen vrijwilligers willen inzetten om zijn boodschap te verspreiden. De positieve resultaten van dit kwartaal, ondanks grote de economische problemen, en de negatieve cijfers van de Republikeinen zij dus veel zeggend in de aanloop naar 2012. Een vreugdedansje in de Oval Office van het Witte Huis zal Obama niet hebben kunnen onderdrukken.
Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.