Thor Hushovd won vandaag zijn tweede etappe. Zijn tweede bergetappe eigenlijk. Dat is niet alleen heel knap van de ijzersterke Noor, het is ook een teken aan de wand. In de Tour de France worden geen cadeautjes meer uitgedeeld, winnen is alleen nog voor de allersterksten.
Na twee weken Tour de France is een opmerkelijke tendens waar te nemen. Bijna alle etappes worden gewonnen door grote namen. Hushovd, Gilbert, Cavendish, Evans het zijn de mannen die je al heel het jaar ziet, vanaf de openingsklassieker Milaan-San Remo al. Dat is wel opvallend. In de Tour had je meestal meer ruimte voor kleinere renners. Goede fietsers zonder grote erelijst konden vaak etappes pakken. Met de komende bergetappes in het vooruitzicht, waar favorieten móeten aanvallen om Voeckler en Contador nog te pakken, zal het niet veel anders worden.
Op deze manier begint de Tour een beetje op het damesfietsen te lijken. Daar worden bijna alle wedstrijden verdeeld onder een hand vol dames. Marianne Vos, Emma Johansson, Judith Arndt, Emma Pooley en Kirsten Wild. Dat is het wel zo’n beetje bij de dames. De rest fietst ook prima, maar als het om winnen gaat, zijn het ongeveer deze vrouwen. De toevallige wereldkampioene Bronzini doet daar niets aan af. Bij de heren lijkt het nu ook die kant op te gaan.
Contador zal wel met Evans uitmaken wie de Tour wint. Etappes zijn voor een paar renners, de grote meute fietst voor de 6e plek in het sprintklassement. Dat is jammer, want het is juist mooi als kleinere renners winnen. Sympathieke renners, van het slag Jerome Roy, die altijd aanvallen, zij verdienen het om te winnen. Zij zijn de mannen die het hele peleton doet hopen ooo ooit te winnen. En het publiek laat geloven dat wielrenners mensen zijn. Of het door de controle vanuit de ploegleiders komt of doordat sommige renners gewoon zo sterk zijn, goed is het niet voor de Tour. Want als een onbekende Fransman kan winnen, kan er ook een Nederlander, een Tsjech of een vage Oezbeek winnen. En daarom kijken we in Nederland, Tsjchië en Oezbekistan ook naar de Tour de France. Bij een te voorspelbaar koersverloop haken landen af. Dat is voor niemand goed, want wielrenners verdienen een zo internationaal mogelijk miljoenenpubliek.
Alles over de uitslagen leest u natuurlijk bij onze Belgische vrienden.