Einde van een tijdperk: de Wageningse Studenten Organisatie is niet meer. Vandaag deed het laatste bestuurslicht het licht uit bij deze studentenvakbond. De reden dat de WSO niet meer wilde leven heeft niet alleen te maken met de onder studenten jaarlijks afnemende belangstelling voor prehistorische linkse instituten als “vakbonden” maar vooral met het tekort aan nieuwe bestuursleden. Voor het seizoen 2011/2012 hadden zich om precies te zijn nul nieuwe bestuursleden aangemeld. Althans, bestuursleden die ook Nederlands spreken en schrijven, want commenter Niels wist ons te melden dat er twee Engelstalige studenten hadden gesolliciteerd voor de bestuursfunctie.
Exit WSO dus. Naast een einde van een tijdperk is het ook een einde van een icoon. De WSO was met haar karakteristieke linkse studentenactivisten mentaliteit een organisatie die uitstekend paste in het van oorsprong links progressieve Wageningse studentenmilieu. Het was bij de WSO dat de student terecht kon met vragen over kamerhuur (“hoe moet ik mijn huisbaas aanklagen?”), het huren van bakfietsen, het aanschaffen van handige studentendingen met korting en uiteraard met alle zaken op juridisch, politiek, filosofisch of praktisch studentengebied. Maar altijd: duurzaam, progressief en bij voorkeur anti-kapitalistisch. Er was overigens altijd voldoende parkeerruimte voor de ligfiets.
Populair was, voor de komst van het internet, de WSO-Kamerbalie. Een uitgebreide en vakkundig gearchiveerde kaartenbak met studentenkamers, huurwoningen en kamertjes bij hospita’s, vaak stukken goedkoper dan de commerciële bureaus of woningcorporaties.
Populair was overigens ook het in de WSO-villa aanwezige stencilapparaat waar de studenten voor weinig geld gebruik van kon maken om flyers, communistische pamfletten of AXIE-posters te “drukken”. (Voor de jeugd onder u: een stencilapparaat is een soort van voorloper van de kopieermachine. Het werkt met inkt, veel inkt, het stinkt en het maakt herrie. Tevens is het resultaat lelijk. Stencillen was populair in de oorlog, de bekende verzetskranten werden gestencild, en in de jaren zeventig toen er ongeveer honderd miljoen actiepamfletten per week doorheen gingen.)
CC-Foto: Facemepls