ThePostOnline

Peilingen wijzen naar Texas

26-08-2011 12:00

Na de tumultueuze weken die de Amerikaanse politiek en de verkiezingsstrijd de afgelopen tijd hebben gekenmerkt, verschenen deze week een aantal peilingen die duidelijkheid moesten verschaffen over de kansen van zowel Republikeinen als de president Obama als het gaat om de verkiezingen van volgend jaar. Waar de economische tegenslagen hun tol beginnen te eisen van Obama, werken de schokgolven van het Ames Straw Poll weekend door binnen de Republikeinse partij. Opvallend is dat alle peilingen naar Texas wijzen als de staat wiens politieke zonen een stempel op de verkiezingen kunnen drukken.

Economie
AP-GfK peilde de mening van Amerikanen over de staat van de economie, de verantwoordelijken daarvoor en de invloed die het heeft op de kansen op herverkiezing voor president Obama. Dat Amerika somber is over de economische vooruitzichten zal voor weinigen een verrassing zijn. Maar liefst 86 procent van de bevolking geeft de economie de kwalificatie “poor”, waarbij bijna de helft van de Amerikanen aangeeft dat de economie er nu slechter voor staat dan een maand geleden.

Dergelijke cijfers lijken weinig hoopgevend voor de president maar toch blijkt dat volgens dezelfde peiling wel mee te vallen. Ongeveer 50 procent van de Amerikaanse bevolking geeft nog altijd aan dat Obama een tweede termijn verdient, een cijfer dat afgelopen maanden nauwelijks is veranderd ondanks de economische perikelen. Bovendien wijzen aanzienlijk meer mensen naar Texas, naar oud-president George W. Bush op precies te zijn, als de schuldvraag rond de economische problemen aan bod komt, dan naar het Witte Huis van Barack Obama. Waar 31 procent van Amerika de schuld voor de huidige economie bij die laatste legt, wijst 51 procent naar het beleid van president Bush. Ook als naar het Congres gekeken wordt, legt Amerika de schuld meer bij de Republikeinen (44 procent) dan bij de Democraten (36 procent). De economische rampspoed hoeft de president dus niet de kop te kosten.

Voorverkiezingen
Ook voor de Republikeinse voorverkiezingen werden vele peilingen gedaan. Public Policy Polling, een peilingsbureau dat gelieerd is aan de Democratische partij maar dat desondanks objectief onderzoek doet, onderzocht het Republikeinse sentiment in Iowa, de eerste van de early states. Daar blijkt de Texaanse gouverneur Rick Perry al zijn concurrenten voorbij te zijn gestreeft. Met 22 procent van de stemmen is hij daar de frontrunner voor Mitt Romney (19 procent), Michele Bachmann (18 procent) en Ron Paul (16 procent). Zijn controversiële opmerkingen blijken hem bovendien niet op te breken waardoor hij vooral in de conservatieve vleugel van de partij in Iowa op veel steun kan rekenen.

Landelijk blijkt de populariteit van Perry volgens Gallup zelfs nog groter te zijn. Amerika’s meest toonaangevende peilingsbureau onderzocht de nationale steun voor de verschillende kandidaten en plaatste Rick Perry met 29 procent van de stemmen aan kop voor Mitt Romney (17 procent), Ron Paul (13 procent) en Michele Bachmann (10 procent). De nummers twee en drie halen gezamenlijk dus maar één procentpunt meer van de stemmen dan Perry in zijn eentje aldus Gallup. De Talking Points Memmo PollTracker zou Perry en president Obama bovendien in een nek-aan-nekrace plaatsen als de presidentsverkiezingen nu gehouden zouden worden.

Trump
Natuurlijk moeten peilingen altijd met een korrel zout genomen worden. Niet al te lang geleden gold Donald Trump in de peilingen nog als een serieuze kandidaat en eind vorig jaar leek het er nog op dat de Republikeinse voorverkiezingen tussen Mitt Romney, Mike Huckabee en Sarah Palin zouden gaan. Er kan dus veel veranderen in weinig tijd. De kaars van Michele Bachmann, die na een sterk optreden in Ames ineens naar de voorgrond kwam, lijkt inmiddels even snel al weer uit te doven. Nergens regeert de waan van de dag zo sterk als in de Amerikaanse politiek. Toch geven de peilingen van deze week twee serieuze signalen af. Ten eerste is Amerika Bush nog niet vergeten, wat Obama tevreden zal stemmen. Ten tweede is het deelnemersveld voor de Republikeinse voorverkiezingen nooit compleet tot er iemand is die aansprekend wordt gevonden door evangelicals, conservatieven en de zuidelijke staten. Zo blijven de cowboys uit Texas hun stempel drukken op de Amerikaanse politiek.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.