De eerste uitzenddag van TV Lab was maandag een e-norm succes. De themaweek van de Publieke Omroep met vernieuwende programma’s, afgekeken formats en oude wijn gepresenteerd door nieuwe zakken trok weliswaar nauwelijks kijkers, maar wist toch maar mooi Trending Toppic te worden (jazeker, met dubbel p). De NPO wil direct een vervolg geven aan dit succes en heeft voor volgende week een tweede reeks experimentele programma’s gepland onder de titel ‘TVdrab’. Als de hashtag #TVdrab de komende dagen trending wordt, zijn onderstaande formats volgende week op Nederland 3 te zien. U kunt zelf nog programma-ideeën insturen in de comments, of op Twitter via de hashtag #TVdrab.
Corporate Planking – Bij de Publieke Omroep proberen we altijd in te spelen op de allerlaatste en allerhipste trends op internet. Zo hebben wij vorig jaar in TV Lab het internetfenomeen ‘Libdub’ groot en tot een alleraardigst programmaformat gemaakt. Dit gaan wij nu doen met de relatief onbekende hype ‘planking’. In Corporate Planking laat Jort Kelder een andere kant van CEO’s en topmanagers zien middels dit spannende en avontuurlijke tijdverdrijf.
Spel zonder Lenzen – Heerlijk ouderwets avondje familie-entertainment, gepresenteerd door Ron Boszhard. De van†misdaden tegen de menselijkheid verdachte Boszhard lacht niet†om humor, maar des te meer om uitglijdende en gekke bekken†trekkende mensen. Hij is dus geknipt voor de rol van†spelleider in deze kolderrieke achtbaan vol avontuurlijke opdrachten en sportieve uitdagingen. Het vernieuwende element: alle deelnemers zijn blind of slechtziend en mogen geen hulpmiddelen gebruiken. Gegarandeerd hilarische televisie!
Downed – Mensen met het Syndroom van Down zijn op televisie een hit, daarom deze recht voor z’n raap nieuwsrubriek. De verstandelijk gehandicapte Rutger Castricum schudt politiek Den Haag op door zijn microfoon in het gezicht van Kamerleden te duwen en te vragen “Is dit ‘in your face’-journalistiek?”. “Wij willen een nieuw geluid laten horen in Hilversum”, vertelt de emotioneel gehandicapte formatbedenker Dominique Weesie. “En wat maakt het uit als dat gepaard gaat met wat overtollig spuug?” Volgens Weesie richt het programma zich middels sociale media op de netwerkgeneratie. “Althans, dat heb ik de zenderbazen verteld. In de praktijk komt het neer op een Twitterbalk en het Dumpertfilmpje van de dag.”
Gemeenplaats Delict – Ja, wéér een talentenjacht, maar dan anders. Deze zoektocht leidt naar de slechtste presentator op de Nederlandse televisie. De kandidaten krijgen de kans verschillende programma’s te presenteren, maar zijn af zodra ze vervallen in stopwoorden, gemeenplaatsen of†ongeÔnteresseerd†commentaar. Met de eerste twee deelnemers, Yolanthe “geef ze een groot applaus” Sneijder en Jan “ga lekker terug naar je plek” Smit, belooft het in ieder geval een show te worden waar de rondes elkaar in hoog tempo op zullen volgen.
Over de rand – Na het succes van Over de Streep komt Arie Boomsma met nog een tranentrekker vanjewelste. Opgroeiende kinderen worden murw gebeukt met pijnlijke vragen en zalvende woorden van Arie, waarna zij al hun angsten en emoties op tafel gooien. Kijkcijfers verzekerd. Vooral het item Op de kast belooft sensationeel te worden. Arie staat op een kast en hangt pubers over het randje. Hij houdt ze bij hun nek vast en fluistert begripvol: “Als je zegt dat je homo bent, sluit ik je in mijn armen. Zoniet, dan laat ik je vallen”. Het (van oorsprong Amerikaanse) programma heeft bijzonder goede resultaten. Het percentage jongeren dat voor hun geaardheid durft uit te komen is enorm gestegen sinds het programma.
De bekende weg – Late-night interviewprogramma met Andries Knevel en Tijs van den Brink. Vernieuwend aan deze show is dat de gasten zelf mogen bepalen welke vragen worden gesteld. Nuja, vernieuwend is het natuurlijk niet, wel dat we er nu eerlijk voor uitkomen.
The Bachelor Tripoli – Oud-model Talitha van Zon neemt haar vriendinnen mee naar Tripoli, waar zij strijden om de hand van een welgestelde, vrijgezelle, maniakale dictatorszoon. Wie heeft de minste scrupules bij het leiden van een luxe-leventje in een door oorlog en ellende verscheurt land? Wie gaat het beste om met verkrachting? Wie weet de vrijgezel om haar vinger te winden en mag direct op huwelijksreis naar de binnenlanden van een Zuid-Amerikaans land naar keuze?