“Als de minister het verschil niet kent tussen inzet van militairen voor civiele doelen of voor militaire doelen, dan vind ik dat zijn geloofwaardigheid in het geding is”, aldus GroenLinks-fractievoorzitter†Jolande Sap. Haar kritiek betrof minister Hillen van Defensie, die zich in een interview met Vrij Nederland liet ontglippen dat de trainingsmissie in Kunduz wel degelijk een militair karakter heeft. “Wat de Nederlandse troepen in Afghanistan doen maakt me geen reet uit”, zegt Sap. “Hij heeft mij persoonlijk beloofd het nooit een militaire missie te noemen en daar wil ik hem graag aan houden.”
Hillen raakte in de opspraak omdat hij zei het raar te vinden dat een missie met bijna alleen maar militairen geen ‘militaire missie‘ genoemd mag worden. “In Nederland willen we graag alleen de softe kant van zo’n expeditie zien, omdat we de wereld willen verbeteren. Maar het leven is hard en in Kunduz al helemaal”, aldus Hillen.
Principe-kwestie
Sap: “Wij (GroenLinks, red.) zijn een partij van principes. Het naampje van het beestje is voor ons dan ook een†principe-kwestie. Wij zijn akkoord gegaan met een civiele missie. De in Aghanistan†opgeleide†agenten mogen alleen civiele gevechtshandelingen verrichten. Zij mogen dan ook alleen aangevallen worden door burgers, daar staan wij op. Afghaanse agenten die zich aan laten vallen door bijvoorbeeld paramilitairen worden direct van de opleiding verwijderd. Wij zijn InHolland niet.”
GroenLinks toonde zich eerder deze maand ook al uiterst principieel. Kamerlid Mariko Peters werd onterecht beschuldigd van belangenverstrengeling. “Weliswaar neukte Mariko ‘s nachts met de man wiens subsidieaanvragen zij overdag beoordeelde, maar dat betekent dat er slechts een mogelijke schijn van belangenverstrengeling was. Mariko had officieel nog geen verkering gevraagd en dan is er geen grond voor belangenverstrengeling”, zo simpel is het volgens Sap. “Je moet ergens een grens trekken en je daar aan houden, anders wordt je ongeloofwaardig.”