ThePostOnline

Amerika is New York’s 9th

12-09-2011 12:00

Morgen worden in het negende kiesdistrict van de staat New York, in het hartje van New York City, speciale verkiezingen gehouden voor een vrijgekomen zetel in het Huis van Afgevaardigden. De zetel werd beschikbaar toen Democraat Athony Weiner zich onder publieke druk uit de politiek terug trok nadat bekend was geworden dat hij discutabele foto’s van zichzelf aan willekeurige vrouwen stuurde. Het kiesdistrict stemt normaal uitgesproken Democratisch dus leek de vraag vooral te worden welke Democraat Weiner zou opvolgen. De realiteit is echter wispelturiger en daarom halen Republikeinen nu alles uit de kast om deze verkiezing toch naar zich toe te trekken. In 2011 staat één verkiezing symbool voor de staat van de Amerikaanse politiek.

Opvolging
Volgens de Cook Partisan Voting Index krijgt New York’s negende kiesdistrict een score van D+5. Dat betekent dat het district zeker niet de meest Democratische van New York is, maar dat Democraten er wel een voordeel hebben tijdens verkiezingen. Dat laatste blijkt ook uit het feit dat in alle verkiezingen van de laatste vijftien jaar, presidentieel en voor het Huis van Afgevaardigden, de Democratische kandidaat won. Het leek dus een gelopen race voor Democraat David Weprin die de logische opvolger van Weiner zou worden.

Zijn Republikeinse tegenstander Bob Turner, die in 2010 nog de verkiezingen om dezelfde zetel van Weiner overtuigend verloor, besloot zijn campagne echter vooral te bouwen op de impopulariteit van President Barack Obama. Een stem op Weprin is volgens Turner vooral een stem op de president, een stem op het beleid van het Witte Huis dat volgens zoveel Republikeinen al bijna drie jaar niets goeds heeft gebracht. Het is die simpele boodschap die de uitslag van de verkiezingen in New York’s negende kiesdistrict zo interessant maakt; als de Republikeinen daar kunnen winnen door een redelijke kandidaat tegenover Obama te plaatsen, moet dat in heel Amerika kunnen en dat zegt weer iets over de kansen van een (redelijke) Republikein als tegenstander van Obama in 2012.

Peilingen
Volgens peilingen lijkt de tactiek van de Republikein zich te gaan uitbetalen. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat Turner een voorsprong van zo’n 6 procent heeft genomen. Dat is Republikeinen in het hele land opgevallen en dus bemoeit inmiddels ook de nationale organisatie van de Republikeinse partij zich achter de schermen met de verkiezingen. Zijn realiseren zich dat verlies in NY-9 wel eens de eerste nagel aan de doodskist van Obama kan betekenen.

Om zeker te zijn van voldoende aandacht voor de verkiezingen terwijl de herdenking van 9/11 centraal staat in de hoofden en discussies van mensen en om Weprin verder onder druk te zetten, gooiden Republikeinen de afgelopen dagen nog wat olie op het vuur. Ze verspreidden onderstaande flyer van deur tot deur in het hele district.

De boodschap is duidelijk: niet alleen is Weprin een verlengstuk van president Obama, beiden schaarden zich achter de bouw van een moskee rond Ground Zero en daarmee zijn beiden op zijn minst vrienden van terroristen.

Polarisatie
Met deze flyer heeft ook het laatste kenmerkende onderdeel van het nationale politieke klimaat haar intrede gedaan in NY-9: extreme polarisatie. Terwijl Obama in zijn speech rond de herdenking van 9/11 het land opriep om nader tot elkaar te komen, om terug te denken aan de sfeer van eendracht die Amerika tien jaar geleden kenmerkte, wordt hij zelf in een flyer op een hoop geveegd met Islamitische fundamentalisten voor wie een moskee bij Ground Zero een eerbetoon zou zijn voor de daar gehaalde overwinning. Daarmee is New York’s negende kiesdistrict een miniatuur geworden van de Amerikaanse politieke arena en als Bob Turner inderdaad weet te winnen ziet het er voor Barack Obama niet goed uit.

Adriaan Andringa zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.