Daar is het dan eindelijk. Het boerkaverbod! Samen met de caviapolitie een van de meest onnodige wetsvoorstellen van dit kabinet. Dat dit verbod er waarschijnlijk komt is al een schande, de timing is ook kwalijk. Het lijkt een doorzichtige poging van het kabinet om de aandacht af te leiden van alle echte problemen die er nu spelen.
Hoofdpijn voor het kabinet
Na de vrolijke start en de goede opiniepeilingen zit de gedoogregering nu in zwaar weer. Griekenland, doorrekenflaters rondom het persoonsgebonden budget, de aanhoudende verwarring rondom Kunduz en staatsveiligheid ondermijnende hackers zijn al enkele hoofdpijndossiers voor dit kabinet. Daar komen ongetwijfeld volgende week nog nieuwe bij, als de nieuwe begroting wordt gepresenteerd.
De steun aan en de vervolgstappen voor Griekenland zijn de belangrijkste problemen. Economen en politici zijn het er niet over eens, zoals Schweder van Wijnbergen en Harald Benink nog illustreerden in Spits. De warrige communicatie van Jan Kees de Jager en zijn ambtenaren in dit dossier is daarbij nog extra moeilijk. Komt er nu wel of niet een default, wordt alles terugbetaald of niet? Het persoonsgebonden budget is dan weer de eerste maatregel van het kabinet waar het rechtse sociaaleconomisch beleid van het kabinet echt gevoeld zal worden.
Boerka
Dan komt het dus heel erg goed uit om een afleidingsmanoeuvre te creëren En wat beter dan het boerkaverbod? Daar wordt al enkele jaren over gesproken, het was een belangrijk punt voor de PVV. En nu, op dit moeizame moment voor het kabinet, komt het uit. Dat kan geen toeval zijn. Nederland stuurt immers al jaren aan op zo’n thema. Dat gaat over moslims, dus over de PVV, dus gaan we met zijn allen roepen.
De posities zijn allang bekend in het boerkadebat. De echt liberale insteek is dat de boerka ridicuul of zelfs verwerpelijk is (“een lopende gevangenis”, zei Tofik Dibi ooit), maar dat je ten principale vindt dat de overheid niet over kleding gaat. Laat staan dat je daar opsporingscapaciteit aan besteedt en boetes van 380 euro voor gaat uitdelen. De andere insteek is dat de boerka zo mensonterend is dat je vrouwen daartegen moet beschermen. Dat is ook verdedigbaar, al laadt de PVV de verdenking op zich dat het vooral om moslimpje pesten gaat. Het is sowieso symboolpolitiek van de bovenste plank, aangezien er nauwelijks boerka’s in Nederland rondlopen.
Deze symboolpolitiek kan zomaar de echte Nederlandse problemen overschaduwen. Oplopende zorgkosten, het gedoe met Griekenland, Nederland dat kapotgehackt wordt; ongeveer alles is belangrijker dan een boerkaverbod. Hopelijk kan Nederland door deze doorzichtige communicatietruc heen prikken.
Huub Bellemakers gaat proberen niet meer over het boerkaverbod te twitteren. Wel over echte problemen.