Oh Blackboard, hoe erg gehaat ben je wel niet? Jaren na de introductie ben je op menige opleiding nog steeds niet veel meer dan een veredelde upload-tool. Dat, terwijl je allemaal leuke extra’s zeg te bieden, maar vertel nu eens eerlijk: hoeveel mensen gebruiken nu echt je forum functionaliteit? En nu dit weer: heeft er weer iemand wat gaten in de software gevonden. Zal dit dan toch eindelijk de druppel zijn waardoor men zich van je af gaat keren?
Goed, sommige faculteiten in het land zijn al gestopt met het gebruik van Blackboard. Maar nu blijkt het veel bekritiseerde systeem dus ook nog eens lek te zijn, en niet een beetje: tentamens en persoonlijke gegevens kunnen wereldwijd zomaar op straat komen te liggen. en het zijn niet alleen hogescholen en universiteiten die van de diensten van Blackboard gebruik maken; ook het Amerikaanse leger gebruikt de op militair gebruik gerichte diensten van Blackboard.
Lek als een mandje
Niet één maar verschillende lekken zijn er gevonden in het Blackboard-systeem, waardoor men in theorie data zoals (aankomende) tentamens en persoonlijke gegevens uit het systeem kan trekken. Wereldwijd maken miljoenen studenten gebruik van het systeem. De nieuwste versies zouden een kleiner aantal lekken hebben -gelukkig maar- maar zoals iedereen weet is updaten, zeker van het moeizaam werkende Blackboard systeem, niet een van de prioriteiten van onderwijsinstellingen. Studenten zouden zelfs cijfers, wanneer deze ook in Blackboard worden opgeslagen, kunnen aanpassen.
Wirwar
De beperkingen, vooral in user experience, van Blackboard zorgden er al voor dat aanwezige functionaliteit vaak ongebruikt bleef en Universiteiten vaak gebruik gingen maken van parallelle systemen. Om de wirwar aan informatiestromen in te dammen maakte de faculteit Sociale Wetenschappen van de Erasmusuniversiteit een tijd geleden al plots korte metten met het veelbekritiseerde systeem. Het lijkt nu er op dat dit achteraf een zeer gelukkige zet is geweest. Blackboard verstuurt inmiddels veiligheidsadviezen naar haar klanten opdat de gegevens van studenten over de gehele wereld niet straks ook voor de hele wereld te lezen zijn.
Vooralsnog vertrouwt men blijkbaar op de onbekendheid van de problemen: “We are not aware of any institution’s academic or student data having been compromised in any way by these issues”, aldus een woordvoerder. Op vragen van beveiligingsexperts aan Australische universiteiten antwoordde men lange tijd echter niet, waardoor die zich genoodzaakte voelden aan de bel te trekken. Blackboard wijst nu op een aantal komende patches en geplande updates die de gevonden zwakheden moeten gaan verhelpen, dan moeten de verschillende universiteiten die updates uiteraard wel ook echt uitrollen.