Dik. Vol. Rond. Gevuld. Rubens. Groot. Plus. Wat is de juiste benaming voor een model van mijn formaat? En voor een model met maat 40? Het woord ‘plussize’ leidt regelmatig tot verwarring. Ik ben met mijn maat 48 duidelijk meer plus dan min. Maar dat modellen met maat 42, of kleiner, onder dezelfde noemer vallen, is niet voor iedereen begrijpelijk. Zo kreeg een bevriend model bijna alleen maar negatieve reacties toen er tijdens een shoot een foto van haar op Twitter werd gezet. Ze heeft maat 40/42. Hoe durfde de klant dit een grote maat te noemen?
Recht VS rond
Stiekem is het heel simpel. De scheiding tussen modeland en ‘de echte wereld’ is hierbij van wezenlijk belang. In modeland heb je de zogenaamde straight size modellen. Beter bekend als maatje nul. Dat zijn de lange, ranke meisjes en vrouwen die iedereen voor zich ziet als ze denken aan een model. Modellen vanaf maat 38 vallen onder ‘plussize’. Het mag duidelijk zijn dat dit allesbehalve plus is. Maar hokjesdenken is nu eenmaal wat de mens graag doet.
Het woord ‘plussize’ roept vooral veel vragen op. Het is juist die toevoeging die de indruk geeft dat een model met een grotere maat iets anders is dan een ‘gewoon’ model. En ja, een plussize model ziet er wellicht anders uit. Er zit wat meer vlees op. Maar is mijn werk wezenlijk anders dan het werk van ‘gewone’ modellen? Nee.
Jaren geleden waren modellen met grotere maten misschien nog een uitzondering. Nu is het booming business. Plussize topmodellen vliegen de hele wereld over en verdienen tonnen per jaar. Ze staan op de cover van internationale magazines als de Italiaanse Vogue en heupenwiegen op de catwalk voor Jean Paul Gaultier. Net als onze dunnere collega’s hebben plussize modellen ook te maken met het moeten voldoen aan bepaalde eisen. De ideale maten zijn dan misschien niet 90-60-90 maar ook voor ons geldt dat iedere centimeter telt. Op de bank hangen en kilo’s chocola, zakken chips en bakken ijs naar binnen werken, gaat je niet aan opdrachten helpen. Gezond eten, bewegen, voldoende slapen, met je portfolio langs klanten, investeren in goede foto’s en een pitbull van een agent voor jezelf regelen, wel.
Meer dan een knap koppie
Als ik vertel over mijn werk als model, krijg ik regelmatig de reactie ‘Je hebt ook wel een heel mooi gezicht’. De rest van mijn lijf voelt zich dan ietwat genegeerd. Ik ben model van die ene uitstekende krul op mijn hoofd tot mijn gekke kleine jubelteen. Ja ook die heupen van 1,3 meter horen daarbij. En die zeer aanwezige bilpartij. Model zijn, gaat niet enkel over een knap koppie.
Tegelijkertijd definieert je kledingmaat niet hoe mooi je bent, of hoe modelwaardig. Modellen met maten in de plus worden niet voor niets steeds meer omarmd door de modewereld. Ik geloof er stellig in dat een grotere variëteit aan maten op de catwalk en in modemagazines bijdraagt aan een meer realistische kijk op wat schoonheid is. Daarom zie ik de term ‘plussize’ het liefst verdwijnen. Een model is gewoon een model. Welke maat er ook op het label van haar jurkje staat.
Mayra de Wilde is succesvol plussize model en freelance journalist voor titels als Grazia en Viva. Op Mode.DeJaap verhaalt ze elke twee weken over haar leven als model.