De middag bij TEDxRotterdam

13-10-2011 12:20

Nu een zwaar onderwerp bij TEDxRotterdam: misbruik. Jonge man die misbruikt werd door zijn pedoseksuele voetbaltrainer. Op zijn verzoek in het Nederlands, omdat hij door problemen op school nooit goed genoeg Engels heeft geleerd. Na zware tijd werd hij uitgedaagd te proberen te gaan doen wat voor hem nu écht zijn hartewens was, dat werd werken voor Feyenoord. Steven heeft nu een boek geschreven over ‘grooming’: je ogen verraden je. In het kader van het dagthema praat hij over overwinnen, veerkracht en je angst om de leiding (over je leven) weer over te nemen.

Marjolijn van Heemstra komt op het podium en kondigt een “poem/speach” aan. Ze verhaalt over leiders die ons teleurstellen, juist omdat ze zo hun eigen weg lijken te gaan. Uiteindelijk bepaalt de massa haar eigen leiders. “The question is, who will follow me?”

Willem-Paul Brinkman gebruikt Virtual Reality om mensen over angsten heen te helpen. U kent het idee misschien nog uit de jaren ’90, van die hoogtevrees simulators… maar hoe staat het er nu voor? De gangbare techniek met betrekking tot het beperken van fobieën bestaat uit confrontatie. Dit heeft echter een probleem: je hebt meerdere sessies nodig om de therapie te laten slagen. In virtual reality is dat veel goedkoper en handzamer dan in het echt. Mooie presentatie van een virtuele blind date, de virtuele dame heeft de lachers op haar hand. (U leest zelf natuurlijk het boek van Bert Brussen over daten) “VR will lead the future in conquering fear“.

Marijn Berk is pas 23 en heeft nu al een succesvolle onderneming die voor de werking van mobile in de Derde Wereld zorgt. In de ‘ontwikkelingslanden’ maakt men namelijk direct een sprong naar mobiele apparatuur: maar hoe kom je dan aan de energie daarvoor? Gelukkig liggen die landen ook vooral in de regio’s met veel licht: zonlicht is dus de ultieme oplossing om er voor te zorgen dat ‘mobiele regio’s’ toch de beschikking hebben over lokale energievoorzieningen. De toekomst ligt volgens Berk sowieso in ‘self powered’, niet alleen worden de technieken voor het genereren van de elektriciteit beter: ook de apparatuur heeft in de toekomst minder stroom nodig dan nu. Helaas moest hij naar de VS om geld te vinden voor de start van zijn onderneming: het cultuurverschil zorgt er voor dat daar makkelijker investeerders te vinden zijn.

‘Social entrepreneur’ Ilko van der Linden is oprichter van Dance4Life en komt nu spreken over ‘Masterpeace’. In 2014 wil hij, bij de piramiden, de grootste artiesten uit alle conflictgebieden ter wereld samenbrengen. Ook wereldleiders zullen er op moeten treden: Desmond Tutu heeft al toegezegd gitaar te komen spelen. Ilko roept op om voor 2014 overal vredes-initiatieven te starten.

Haiyan Wang is Chinese en adviseert Westerse organisaties bij het werken met de nieuwe ‘powers’ op het wereldtoneel. Zij, met vele anderen, voorspelt dat landen als China en India de VS snel zullen inhalen qua economische kracht. Nu al is de VS niet meer de enige supermacht in de wereld. Het gaat echter niet om dominantie van de Aziatische tijgers: er komt een Global mindset die geen gefragmenteerde (economische) wereld oplevert. De toekomst is voor organisaties die globaal opgezet zijn, met ‘roots’ in veel landen.

Patrick Verwijmeren legt uit dat Markten niet per se rationeel werken. Dat komt ten dele doordat mensen van te voren uit proberen te denken hoe anderen denken… Als je ‘het spel’ snapt, kun je er niet van uit gaan dat anderen het ook snappen en dus een rationele keuze maken. Het eeuwige probleem waarin je probeert in te schatten hoe anderen irrationeel denken óf wellicht denken dat jij irrationeel zal gaan handelen en daar al vast op inspelen. Uiteindelijk gaat het veel meer om emotie om de markten te voorspellen: de intuïtie over wat de markt doet. Het gaat om je eigen wensen en het inschatten van de wensen van anderen.

Eelco Blok praat over leiderschap. Voor hem gaat het om het stellen van doelen en een duidelijke visie hoe daar te komen. “You don’t need different qualities today to be a leader”, vertelt hij over de vergelijkingen met het verleden.

Muziek is er, van Ming’s Pretty Heroes & Red Limo String Quartet.