ThePostOnline

Amsterdam Dance Event laat sprookje zien: uitgaansleven in Amsterdam dood

21-10-2011 15:00

Eergisteren is in de hoofdstad het jaarlijkse Amsterdam Dance Event begonnen. Met meer dan 130.000 bezoekers is dit event uitgegroeid tot het grootste club- festival van de hele wereld. Vrijwel alle clubs in de stad doen er dan ook aan mee, waarbij sommige zelfs doorlopend geopend zijn en after- en after-afterparties organiseren. Helaas heeft deze tentoongestelde levendigheid op dit evenement weinig met de Amsterdamse werkelijkheid te maken. Anders dan de medewerking van de gemeente aan dit evenement suggereert, doet het stadsbestuur namelijk weinig tot niks om het uitgaansleven in de stad te stimuleren.

Zo worden de openingstijden van cafés, bars en restaurants anders dan eerst werd beweerd niet verruimd, met als reden dat er te weinig politie beschikbaar zou zijn. Volgens de burgemeester heeft het ‘afwegen van belangen’ er ook toe geleid dat er nog steeds geen (tijdelijke!) locaties zijn gevonden voor de geplande 24 uurshoreca. Deze ‘afweging van belangen’ lijkt dan in de laatste tijd ook steeds meer nadelig voor het uitgaanspubliek uit te pakken, zoals de nieuw ingevoerde verkorting van de openingstijden voor snackbars laat zien. Agressie en geweld van het uitgaanspubliek worden hier als redenen aangevoerd, terwijl het aantal geweldsincidenten in de uitgaansgebieden in vergelijking met het afgelopen jaar niet gestegen is. Sowieso wordt het uitgaansleven vaak in een adem genoemd met uitgaansgeweld. Zo ook in het nieuwe trendrapport van het stadsdeel Centrum, waarbij het in de presentatie van het rapport onder het kopje ‘Horeca’ vooral gaat om veiligheidsindexen en uitgaansgeweld. Het plezier van het uitgaanspubliek, de aantrekkingskracht van een levendig uitgaansleven op andere creatieve bedrijvigheid en de economische opbrengsten hierdoor voor de stad raken zo onderbelicht.

Gezien deze ontwikkelingen dient zich dan ook de vraag aan of Amsterdam de juiste stad is om dit soort evenementen te blijven organiseren. Dat een stad namelijk ook op een andere manier om kan gaan met het clubleven, blijkt uit de Berlijnse aanpak. Clubeigenaren en stadsbestuur willen daar gezamenlijk een ‘Musik-Board’ oprichten, waarin naar manieren gezocht moet worden om het ‘clubsterven’ (vooral veroorzaakt door klagende omwonenden) tegen te gaan en het uitgaansleven te blijven stimuleren.

CC Foto: Sebastiaan ter Burg