Popcorn Preview: The Thing

15-11-2011 21:00

 

DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je vanaf donderdag moet gaan zien, is The Thing. Er zijn niet zoveel Nederlanders die de kans krijgen een Hollywood-productie te regisseren, maar Matthijs van Heijningen jr. is het gelukt met deze horrorfilm.

Matthijs van Heijningen jr. maakte jarenlang fantastische commercials. Kleine pareltjes met veel humor. We noemen de haai, de schoonmaker en de barst in het glas (Gouden Gids) en de archeoloog met typisch gebit (Dommelsch). Of de ijshockeyende kunstschaatser en de Noord-Koreaan die zich verslaapt (beide Delta Lloyd). En recent: de vreemdganger in de kast met prachtig verhaal (Canal+) Van Heijningen jr. zette zijn handtekening onder al deze reclames en ze werden zijn ticket naar Hollywood.

Cultklassieker
Maar kan een sprinter ook marathons lopen? En dan ook nog meteen een toptijd verbeteren? Want dat is wat Van Heijningen heeft geprobeerd: hij maakte een lange speelfilm, en wel een prequel op John Carpenter’s The Thing. Deze film uit 1982 is uitgegroeid tot een cultklassieker, en dan kan je op je vingers natellen dat er kritische vergelijkingen getrokken gaan worden tussen origineel en vervolg.

Natuurlijk was er tegenslag: Van Heijningen was niet tevreden met het script en bleef het herschrijven, zelfs toen de opnames al gestart waren. De Noorse acteurs die hij wilde hebben, selecteerde hij op basis van tapes. In het echt bleek niet iedereen even goed, dus werd er nog wat met rollen geschoven. Het zijn de heroïsche verhalen over het productieproces die je altijd hoort. Nu eens kijken of Van Heijningen het origineel -dat hij zelf als vijftienjarige stiekem zag – weet te benaderen.