Humor

Turkse bisschop: sla ‘zondig’ kind

15-11-2011 16:00

Een bisschop in Turkije heeft voor ophef gezorgd met een oproep om ongehoorzame kinderen te ‘kastijden’. De geestelijke citeert eeuwenoude teksten die oproepen kinderen te tuchtigen met ‘een samengebonden bundel twijgen‘. Politici en belangenorganisaties spreken schande. Volgens hen is het advies onacceptabel, schadelijk en strafbaar. De bisschop uit het Turkse Myra is momenteel in Nederland en deed zijn uitspraken in het bijzijn van Prinses Maxima. Dat maakt de zaak nog pregnanter, vindt PvdA-kamerlid Khadija Arib.

Gecastreerde haan
Zij heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan minister Schippers van Volksgezondheid. Arib wil weten wat de minister gaat doen om de bisschop met de bijnaam ‘de gecastreerde haan‘ te stoppen. “Feitelijk wordt opgeroepen tot mishandeling van kinderen. Dat mogen we niet tolereren. Ook niet van een buitenlandse geestelijke.” Het Kamerlid wil dat de man het land uit wordt gezet. “Traditie is prima, maar niet ten koste van het welzijn van onze kinderen. We leven niet meer in de middeleeuwen. Het lijkt wel of we te maken hebben met een haatbaard uit het jaar 300.”

“Kastijden betekent niet: er op los timmeren”, aldus de bisschop in een toelichting. Volgens hem gaat het om een terechtwijzing. “Het is geen populair standpunt misschien, maar ik schaam mij er niet voor. Mijn volgelingen kennen mij als kindervriend. De geciteerde teksten zijn bovendien geschreven uit liefde.” Dat gaat er bij Arib niet in. “Stoute kinderen bewerken met een roede? Dat is kinderliefde die enkel nog gepredikt wordt door Vereniging Martijn.”

Discriminatie
Eerder werd de bisschop al beschuldigd van racisme en discriminatie, omdat hij enkel negers in dienst heeft. Speelse, atletische, ietwat domme negers die anders nergens aan de bak zouden komen. De critici noemden dit ‘vooroordeelbevestigend’. “Wie vooroordelen heeft zal ze altijd bevestigd zien”, reageerde de bisschop toen.

Jeroen Weghs gelooft niet in de bisschop van Myra. Noch in enige andere bisschop.