Popcorn Preview: Nova Zembla

22-11-2011 21:00

 

DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je deze week moet gaan zien, is Nova Zembla. De film beleefde gisteravond zijn koninklijke première in de RAI en is vanaf donderdag in de reguliere vertoning te zien. Nova Zembla is de eerste Nederlandse 3D-film ooit en dat zou op zichzelf al genoeg moeten zijn om de gang naar de bioscoop te maken.

Reinout Oerlemans tekent met Nova Zembla voor zijn tweede regie, na het succesvolle Komt een vrouw bij de dokter. Hij wist een budget van maar liefst zeven miljoen euro bij elkaar te krijgen om het nationale epos over een logistieke mislukking te verfilmen. De film werd op locatie geschoten in IJsland en in de vriescellen van een visafslag. De ijspegels die aan de ramen hangen, zijn ijskoud echt. De film over een avontuur was zelf een avontuur, want niet alleen worden in Nederland vrijwel nooit historische avonturenfilms op een dergelijk grote schaal gemaakt, maar Oerlemans en cameraman Lennert Hillige moesten alle problemen en hobbels rond de 3D-fotografie zelf oplossen, want er was immer nog geen precedent.

Doutzen als love-interest
Het verhaal beschijft de laatste ontdekkingsreis in 1596 van ontdekkingsreiziger Willem Barentsz (Derek de Lint) en zijn kapitein Jacob van Heemskerck (Victor Reinier). Ze stranden met hun bemanning op het eiland Nova Zembla en moeten daar overwinteren in Het Behouden Huys. Dat wordt een angstig avontuur tussen leven en dood: denk aan bevroren lichaamsdelen, hongerige ijsberen en onderlinge conflicten. Het verhaal wordt beleefd door de ogen van Gerrit de Veer (Robert de Hoog) en is gebaseerd op het dagboek dat hij destijds bijhield. De Hoog heeft de mazzel dat hij de scenaristen hem een love-interest toebedeelden, en dan ook nog Doutzen Kroes, die met haar rol van Catharina haar speelfilmdebuut maakt.