Leven

Meer collegegeld en meer contacturen aan de Universiteit Utrecht

28-11-2011 12:00

Alle universiteiten moeten zich van de overheid ‘profileren’. De Universiteit Utrecht doet dat drastisch. Onderwijs en onderzoek worden ondergebracht in vier profielen: Life Sciences, Duurzaamheid, Instituties en Jeugd en Identiteit. Het plan [PDF] geldt voor de komende tien jaar en staat vol met wervende kreten als ‘wetenschappelijke prominentie’, ‘maatschappelijke prioriteit’ en het nieuwe academische buzzwoord ‘valorisatie’. Voor studenten betekent dit selectiegesprekken en hoger gedifferentieerd collegegeld.

Voor die moeite en dat geld krijg je dan wel weer wat. Massacolleges worden afgeschaft, er komen 12 tot 18 contacturen per week en er is meer flexibiliteit tussen studies. In het eerste jaar kunnen studenten makkelijk vakken volgen aan andere afdelingen en daarmee kunnen ze aan het einde van dat jaar ook makkelijker switchen naar een meer passende studie. Er komt ook meer aandacht voor onderzoek in het onderwijs: onderzoeksmethoden gaan minimaal tien procent van het curriculum beslaan.

Het plan zit evenwel nog in de bureaucratische fase. Het wordt deze week in verschillende commissies besproken en met de raad. Volgend jaar moet het onderdeel zijn van het nieuwe Strategische Plan.

CC foto: Tomohisha Hashimoto