Popcorn Preview: 50/50

29-11-2011 21:00

 

DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je vanaf donderdag moet gaan zien, is 50/50. Kanker, of een andere nare ziekte, is meestal één van de hoofdingrediënten van melodramatische Hollywood-tearjerkers. Dat het ook anders kan, laten regisseur Jonathan Levine en hoofdrolspelers Joseph Gordon-Levitt en Seth Rogen zien in hun kankerkomedie 50/50.

Waargebeurd verhaal
50/50
 is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, want scenarioschrijver Will Reiser kreeg zelf kanker en verwerkte zijn ervaringen samen met vriend Seth Rogen in een script. Dat had als oorspronkelijk titel I’m with cancer, verwijzend naar de openingszin van het karakter van Rogen, dat de ziekte van zijn vriend gebruikt om vrouwen mee te versieren. (‽) Hun film is niet de enige die het thema ‘kanker’ behandelt – denk bijvoorbeeld aan The Big C of Breaking Bad – maar is wel origineel in zijn aanpak.

De film volgt de 25-jarige  Adam (Gordon-Levitt), een sympathieke radiomaker, bij wie een kankertumor in zijn ruggengraat ontdekt wordt. Zijn leven staat op zijn kop, en we zien hoe de ziekte zijn relaties met zijn familie, vriendin, psycholoog (Anna Kendrick – Scott Pilgrim vs. the world en Up in the air) en beste vriend (Seth RogenKnocked Up, Superbad) beïnvloedt. Dit gegeven wordt echter met buitengewoon veel humor behandeld, hoewel pijn en verdriet niet ontbreken in de film. Een waaier aan emoties passeert de revue, maar melodramatisch wordt het nooit.