Popcorn Preview: Mission Impossible: Ghost Protocol

20-12-2011 21:00

http://www.youtube.com/watch?v=V0LQnQSrC-g

DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je vanaf donderdag moet gaan zien, is Mission Impossible: Ghost Protocol. Waarom? Bijvoorbeeld omdat de film is geregisseerd door Brad Bird, erkend specialist in het actie- en thrillergenre, met titels als Up, Ratatouille en The Incredibles. 

Wij vinden het een gedurfde keuze, een regisseur van animatiefilms, ná Brian de Palma, John Woo en J.J. Abrams. De constante factor door de serie die nu toe is aan zijn vierde deel, is natuurlijk Tom Cruise, 49 jaar oud, en nog altijd rimpelvrij. Hij wordt vergezeld door Jeremy Renner, die we kennen uit The Hurt Locker. Een goede acteur, die altijd iets onbetrouwbaars of onberekenbaars over zich heeft. De Hunt-girl van dienst is Paula Patton en Michael Nyqvist uit de Millenium-trilogie maakt zijn blockbusterdebuut in Hollywood.

De plot? Ach. In een niet meer geheel met de werkelijkheid strokende stijl worden Amerika en Rusland tegen elkaar uit gespeeld, alsof de Koude Oorlog nog niet voorbij is. De film racet van Moskou via Dubai naar Mumbai. Wat opvalt is dat waar J.J. Abrams de nadruk meer legde op ‘de mens achter de geheim agent’ – net als bij Craig’s Bond in Casino Royale – Brad Bird juist meer gaat voor een achtbaan van actiescenes. Toegegeven, die zijn wel erg goed. Het loont daarom ook om de film in de Imax-versie te bekijken, want hoewel er maar 26 minuten op 65mm-formaat zijn gedraaid, betreft het wel alle actie- en achtervolginsscenes en die komen des te beter over op de deze manier. Vooral de scene op de Burj Khalifa is verbluffend. Al met al biedt Mission Impossible: Ghost Protocol meer van hetzelfde, maar wie daarvan houdt, wordt zeker niet teleurgesteld.