In de Utrechtse wijk Leidsche Rijn terroriseert een jeugdbende de buurt. Zij maken zich schuldig aan inbraken, vernielingen en bedreigingen. Het homopaar Hans en Ton en de familie Bouhtala hebben zich, door bedreigende situaties en pesterijen, gedwongen gevoeld te verhuizen. Diep, diep triest. Een nederlaag voor Utrecht en al haar inwoners. Dit straattuig moet gestopt worden, het mag niet langer bestaan dat gezinnen of individuen uit hun huis worden weggepest. De politie heeft veel gedaan: van cameratoezicht tot het uit huis zetten van gezinnen en plaatsen van een jongen in een jeugdinrichting. De familie Bouhtala laat de rechter het handelen van de politie onderzoeken. Eerder heeft de rechter in het geval van Hans en Ton geconcludeerd dat de politie fouten heeft gemaakt. Maar ongeacht het oordeel, kunnen wij niet tevreden zijn. Het is namelijk niet genoeg geweest om te voorkomen dat Hans en Ton en de familie Bouhtala besloten te verhuizen.
Tot overmaat van ramp stelt de politiechef Van Renswoude, in het AD van maandag 19 december, dat de jongeren onaantastbaar zijn. Dit is een volstrekt verkeerde boodschap aan de maatschappij, de bewoners, het straattuig, maar zeker ook zijn eigen agenten op straat. Zeggen dat je deze criminelen niet kan pakken staat gelijk aan opgeven. En opgeven is geen optie. De politie is de baas, niet criminele kind-gangstertjes.
Adequaat aanpakken
De politiek, het OM en de politie hebben de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat dit gestopt wordt, en het niet meer zal voorkomen dat bewoners zich gedwongen voelen te verhuizen. Wij merken dat politici, partijen het politieke spel en de conclusies van anderen, waaronder de media, rondom het functioneren van de burgemeester belangrijker vinden dan het afdoende oplossen van het probleem. Maar daar hebben de bewoners helemaal niets aan. Daarom roepen wij op verder dan deze incidenten, hoe pijnlijk ook,en over politieke grenzen heen te kijken. Hoe gaan we er gezamenlijk voor zorgen dat jeugdbendes adequaat aangepakt kunnen worden?
Wij willen dat de politiek en politie creatiever en inventiever te werk gaan, wat betreft de inzet van (opsporings)middelen in een concreet ‘actieplan jeugdbendes’. Het maakt niet precies uit hoe, daar moeten politiek, OM en politie maar goed over nadenken, maar deze straatterreur moet gestopt worden. Desnoods wordt, zolang dat nodig is, overgegaan tot 24 uur per dag politieaanwezigheid in de wijk. Een andere suggestie is publicatie van camerabeelden of foto’s van verdachten.Geef het aanpakken van jongerencriminaliteit topprioriteit en zorg ervoor dat anderen niet vergelijkbare persoonlijke drama’s hoeven te beleven.
Papieren belofte
Helaas moeten we ook constateren dat deze jeugdbende een prominent voorbeeld is van vele criminele jeugdgroepen in Nederland. Zo heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten, naar aanleiding van vragen van Ahmed Marcouch, belooft 89 van deze groepen van de straat te halen. Hoe hij deze belofte gaat waarmaken heeft hij nog niet bekend gemaakt. Vooralsnog is dit dus slechts een papieren belofte. Ivo, waar blijf je met je daadkrachtige beleid?
Laat het dus tegelijk een les zijn voor het kabinet Rutte. Verwaarloos de jeugd niet; biedt jongeren kansen door gedegen begeleiding, scholing, stagemogelijkheden en perspectief op de arbeidsmarkt. Bezuinig ook niet alle preventieve maatregelen weg, wanneer het kabinet dit wel doet dan creëert het haar eigen criminaliteit. Terwijl voorkomen beter, maar ook (voor onze rechtse vrienden) goedkoper is dan genezen. En voor het tuig dat, ondanks de geboden kansen en hulpmiddelen, ervoor kiest angst te zaaien in buurten, mensen weg te pesten of te intimideren en misdrijven te plegen, dient de harde hand te regeren. Laat de boodschap heel helder zijn; de politie is de baas op straat en situaties zoals in Terwijde accepteren wij niet!
Thomas Ronnes is voorzitter van de Jonge Socialisten in de PvdA afdeling Utrecht
Foto CC: James Nash