Kijkbuiskansen: Zoogdieren naakt, Bobby Fischer, wintergasten

28-12-2011 18:00

Life, NED3, 19:30 uur – Als er zo goed als niets op tv is, zoals vanavond, maar u wilt per se zetelen achter de idiot box, kunt u nog altijd naar Life kijken. Weer een BBC documentaire. Documentaires hebben het voordeel dat ze over het algemeen niet zo opdringerig zijn als reguliere programma’s, zoals bijvoorbeeld het wanstaltige Ik Hou van Holland. In documentaires komen ook geen bulderlachende danwel snerpend krijslachende BN’ers voor. Dat scheelt. Ze zijn niet alleen geschikt voor de wat kalmeren onder ons, maar ook voor mensen met katers, types als vogelspotters en autistische personen. In Life kunt u het sociale gedrag van naakte zoogdieren bewonderen, zoals spitsmuizen, stokstaartjes en de ouderwetse olifant. Zonder de waas van intellectuele tamtam eromheen, zeggen natuurdocumentaires ons bovendien meer over de aard van het leven op aarde maar dan om het even welk filosofisch standaardwerk: vechten en vluchten, vreten of creperen, ziek zijn en doodgaan: welkom op aarde.

VPRO import: Bobby Fischer against the world, NED2, 22:45 uur – Op de VPRO een portret van de geniale schaaklegende Bobby Fischer, die in 2008 overleed. Fischer is het vleesgeworden bewijs van wat genialiteit met een leven kan doen, en dat effect blijkt nogal verwoestend. Fischer lag met zo ongeveer de hele wereld overhoop omdat hij zijn eigen plan trok en totaal onvoorspelbaar was. Wars van roem, media en zijn geboorteland Amerika vluchtte hij zo ongeveer de hele wereld over. De VS was misschien wel zijn grootste vijand, reden dat hij sympathie kon opbrengen voor Al Quaida. Een zeer bizar persoon, kortom, met een levensverhaal waar je u tegen zegt.

Online

Online kun je altijd wel iets kijken. Of luisteren natuurlijk. Hier staat een hele collectie Marathoninterviews. Dit jaar was  het al de beurt aan de hoop voor de PvdA Lodewijk Asscher, Wilders-kenner Meindert Fennema en nog meer interessante gasten.  U kunt ook gewoon live op de radio afstemmen vanaf acht uur, maaar dat is wel erg retro.

Gewoon lachen om gelovigen kan natuurlijk ook online:  Kijk vooral de epische rant tegen geloof en panda’s van Jim Jefferies. Uit de tijd dat ie nog dronk en leuk was.

Op Holland Doc vanaf 21.00 de meer dan kijkwaardige documentaire 21 Up Born In the USSR, een groot filmproject waarbij een generatie kinderen iedere 7 jaar weer wordt opgezocht.