Hoewel New Hampshire’s first-in-the-nation primaries befaamd zijn vanwege hun voorspellende gaven rond de presidentsnominatie, sinds 1948 won 75 procent van de Republikeinse winnaars in New Hampshire ook de uiteindelijke nominatie, zijn ze dit jaar minder relevant dan bijvoorbeeld South Carolina. De voorsprong die Mitt Romney er de afgelopen maanden heeft genomen is er zo groot, dat er voor alle anderen alleen iets te halen lijkt in South Carolina en Florida, de staten die de rest van de maand nog op de agenda staan. Toch staat er ook morgen veel op het spel en dus wordt het tijd voor een nieuwe voorspelling.
Mitt Romney
Dat Mitt Romney morgen gaat winnen staat buiten kijf. Hoewel historische uitslagen een vast onderdeel van deze verkiezingen kunnen worden, rekende FiveThirtyEigth’s Nate Silver al voor dat een verlies van Romney ongekend zou zijn. In de meeste peilingen heeft Romney een voorsprong van ongeveer 20 procent genomen op zijn tegenstanders en er is geen reden om aan te nemen dat hij alsnog door het ijs gaat zakken. Tijdens de twee debatten die dit weekend in New Hampshire gehouden werden, kwam de voormalige gouverneur van Massachusetts nooit echt in de problemen en de Granite State geldt in grote mate als een tweede thuis voor hem. Bovendien hebben zijn conservatieve tegenstanders de afgelopen week niet de krachten gebundeld om de front runner aan te pakken, terwijl ze elkaar wel stevig aanvielen zoals hieronder te zien is. De vraag daarom voor Romney is niet of hij gaat winnen, maar met welke marge. Als zijn voorsprong minder dan 15 procent zou worden geldt dat toch als tegenvallend resultaat en moreel verlies.
Jon Huntsman
De andere kandidaat die moet presteren morgen is Jon Hunstman. Hij heeft Iowa overgeslagen om zich volledig op het gematigde New Hampshire te kunnen richten en zal tenminste in de top drie moeten eindigen om nog een (kleine) rol van betekenis te spelen. De afgelopen dagen, en vooral in het debat van gister, kreeg hij meer ruimte om zichzelf te profileren en dat lijkt zich uit te betalen in de peilingen. Momentum op het laatste moment is momentum op het beste moment, zo bewees Rick Santorum al in Iowa.
Daar komt bij dat de peilingen waarschijnlijk de kansen van Hunstman onderschatten. De mensen die om hun mening wordt gevraagd staan meestal geregistreerd als Republikein terwijl in 2008 ruim een derde van de kiezers in New Hampshire geregistreerd stond als onafhankelijk. Dat percentage zal dit jaar waarschijnlijk hoger liggen, nu er geen competitieve voorverkiezing voor de Democraten is, wat betekent dat gematigde kandidaten op meer steun kunnen rekenen dan de peilingen doen vermoeden. Het zwakste moment van Huntsman was toen hij tijdens het debat van zaterdag ineens Chinees begon te praten tijdens een discussie over zijn functioneren als president Obama’s ambassadeur in China, maar dat herstelde hij in het volgende debat een paar uur later door zijn dienen onder Obama te vergelijken met het dienen van militairen; als je land een beroep op je doet zeg je geen nee. Winnen zal hij niet, maar een plek in de top drie en zelfs strijd om de tweede plaats is mogelijk voor Huntsman.
De conservatieven
De vier overgebleven conservatieve kandidaten na het vertrek van Michele Bachmann, hebben minder te zoeken in het gematigde New Hampshire. Toch staat er zeker voor Newt Gingrich en Ron Paul veel op het spel. Zij hebben beiden tegenvallend gepresteerd in Iowa en moeten de neerwaartse spiraal tegengaan. Rick Santorum heeft in New Hampshire tot een week geleden nauwelijks campagne gevoerd terwijl zij er meer tijd en geld in hebben gestoken, dus als ze van Santorum verliezen is dat een klap. Ron Paul staat er in de peilingen goed voor, maar vooral Gingrich lijkt een reeël risico te lopen dat zijn campagne morgen een fatale klap krijgt. Hij was deze week minder fel dan verwacht en heeft ondanks een serie aanvallen op Romney’s verleden bij Bain Capital waar hij aardig wat bedrijven failliet heeft laten gaan, geen echte indruk kunnen maken. Voor beiden geldt dat ze in de top drie zullen moeten eindigen om nog serieus genomen te worden en als Romney en Huntsman daar ook bij moeten horen lijkt het waarschijnlijk dat er morgen weer een campagne op de rotsen loopt.
Dan blijven Rick Perry en Rick Santorum over, voor wie New Hampshire in grote mate vijandelijk terrein is. Hoewel een week geleden niemand gezegd zou hebben dat Santorum daar moest of kon presteren, zal hij toch moeten voorkomen dat hij tegenvalt om zijn momentum van Iowa vast te houden. Een vijfde plaats of minder dan 10 procent van de stemmen zou een flinke stap terug zijn van zijn bijna-winst in Iowa. Hij zal er dus op gebrand zijn om behalve Perry nog tenminste één kandidaat achter zich te houden. Perry zelf heeft in New Hampshire niets te verliezen. Na het verlies in Iowa leek hij zijn campagne te beëindigen maar besloot hij toch door te stoten tot en met South Carolina. Daar zal hij een laatste wanhoopspoging wagen om weer relevant te worden, maar elke stem morgen is voor de man die steeds meer probeert de evangelical base naar de mond te praten meegenomen.
Voorspelling
Romney gaat dus winnen en dankzij de verdeeldheid onder conservatieven ook met een ruime marge. De 20 punten haalt hij niet, maar met een overwinning van ruim 35 procent ten opzichte van iets meer dan 20 procent voor Ron Paul, haalt hij wel zijn beoogde landslide. Jon Huntsman gaat nog aardig in de buurt van Ron Paul komen en wordt met ongeveer 15 procent derde. Santorum en Gingrich zullen om de vierde plek strijden en mogen beiden hopen op iets meer 10 procent van de stemmen. Voor Perry rest dan niet meer dan wat leftovers. Op 21 januari volgen de primaries in het conservatief Christelijke South Carolina nogmaals herschud kunnen worden, maar het is zeer de vraag of alle huidige kandidaten daar nog bij zullen zijn.
Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom en zal tot de presidentsverkiezingen in 2012 regelmatig verslag doen van het Amerikaanse politieke schouwspel.