Popcorn Preview: The Girl with the Dragon Tattoo

17-01-2012 21:00

DeJaap is elke dinsdagavond de gids die je door het oerwoud van nieuwe films loodst. De film die je vanaf donderdag moet gaan zien, is The Girl with the Dragon Tattoo. Deze Amerikaanse remake van het Zweedse origineel uit 2009 is de moeite waard, al is het maar omdat David Fincher voor de regie tekende.

James Bond als journalist
Fincher maakt eigenlijk altijd goede films: of het nu Se7en, The Game, Fight Club, Panic Room, Zodiac of The Social Network betreft. Voor zijn herinterpretatie van het eerste deel uit Stieg Larsson’s Millenium-trilogie heeft hij James Bonde (Daniel Craig) gecast als journalist Michael Nyqvist. De relatief onbekende Rooney Mara heeft de zware taak gekregen om Noomi Rapace te vergeten. Er werd een zware lobby gevoerd om Rapace opnieuw punk-hacker Lisbeth Salander te laten spelen, maar uiteindelijk wees zij de rol af, omdat ze niet nog eens drie jaar lang hetzelfde karakter in dezelfde verhalen wilde spelen. Rooney Mara pakte het in ieder geval grondig aan. Alle piercings die te zien zijn, liet ze echt zetten, bij studio’s in New York en in Zweden. Er speelt ook een landgenoot mee: Yorick van Wageningen, de foute oom uit Oorlogswinter, heeft een klein rolletje als Bjurman.

Trent Reznor, van de band Nine Inch Nails, en Atticus Ross tekenden voor de soundtrack, net als bij Fincher’s vorige film The Social Network. Toen wonnen ze de Oscar voor beste soundtrack, voor deze film hebben ze inmiddels al een Golden Globe op zak. Zij kiezen niet voor een melodische soundtrack, maar laten de zoektochten door stoffige foto’s, Bijbels, dagboeken, computerservers, bonnetjes en boekhoudingen vergezeld gaan van metronomische basklanken, die niet veel goeds voorspellen. Ondanks dat we het verhaal al kennen, eerst uit de boeken, daarna uit de Zweedse verfilmingen, zijn we toch benieuwd naar hoe Fincher’s The Girl with the Dragon Tattoo eruit ziet.