Roemer has it? Niet in Amerika

19-01-2012 16:00

Nee, dit artikel gaat niet over een socialist uit het Brabantse Boxmeer. Integendeel. Het gaat over een charismaloze, grijzende en brildragende Republikein die toevallig dezelfde achternaam heeft als SP-leider Emile Roemer. Het gaat om Buddy Roemer, Republikein die maar wat graag president wil worden en, tevergeefs, meedoet aan de voorverkiezingen. Eén ding lijken de twee Roemer’s in ieder geval delen; allebei willen ze een einde maken aan de macht van het grote geld. Emile door de financiële sector aan te pakken, Buddy door de invloed van het grote geld op verkiezingscampagnes te verkleinen. Waar de Nederlandse Roemer langzaamaan bijval lijkt te krijgen, is de Amerikaan vooralsnog roepende in een woestijn.

Groot geld
Ergens is dat ook logisch. Buddy Roemer probeert een onmogelijke campagne te voeren. Want een campagne tegen het grote geld doet hij alleen met klein geld. Wat heet; de voormalig gouverneur van Louisiana en lid van het Huis van Afgevaardigden accepteert alleen donaties tot honderd dollar. Dat in tegenstelling tot al zijn tegenstanders. Zo haalde de Republikeinse front runner Mitt Romney volgens opensecrets.org, dat onderzoek doet naar de financiering van politici, al rond de 32 miljoen dollar op. Zijn grootste donateurs zijn banken en financiële instellingen. Topdonateur is Goldman Sachs, gevolgd door de Credit Suisse Group en Morgan Stanley.

Dat is precies waar Roemer een einde aan wil maken. Wie betaalt bepaalt, zeker in een land waar grote bedrijven een lange traditie hebben van funding van kandidaten, om vervolgens invloed uit te oefenen op de plannen. 92% van alle verkiezingen worden gewonnen door de kandidaten met het meeste geld. Het zijn banken als Goldman Sachs waar Roemer de macht van wil beperken. Banken die een grote, te grote, invloed hebben op de publieke zaak, aldus Roemer.

Inside Job
Hij heeft zeker een punt. Wie de film Inside Job heeft gezien weet dat ex-medewerkers van de bank op allerlei functies binnen de Amerikaanse overheid zitten. Zo werkte de minister van Financiën onder president Bush Henry Paulson, jarenlang in de top van Goldman Sachs. En zo zijn er veel meer voorbeelden van ex-bankiers die nu een topfunctie bekleden binnen de Amerikaanse staat.

Het is dan ook niet verrassend dat Roemer, net als trouwens Ron Paul, sympathiek staat tegenover de Occupy-beweging. De Occupy-slogan ’Get money out of politics’ lijkt zijn motto te zijn geworden. Hij steunt de demonstranten, wat onder meer blijkt uit lidmaatschap van Facebook-groepen. Dat betekent niet dat de ex-Democraat geen kapitalist is. Onlangs gaf hij op Reddit antwoord op lezersvragen. Op de vraag of hij zichzelf een kapitalist noemt, antwoordde hij dat het ‘beter werkt dan welk systeem dan ook’. “Kapitalisme moet echter niet de overheid runnen”, zei hij. Ook sprak hij zijn steun uit aan het economisch beleid van president Ronald Reagan, dat hij als Congressman steunde.

Ironie
Helaas speelt Roemer geen enkele rol in de Republikeinse voorverkiezingen. Ondanks verwoede pogingen mee te mogen doen is hij nimmer uitgenodigd voor een tv-debat. Het zou interessant zijn als hij bijvoorbeeld Rick Perry kon vervangen, die inmiddels ook irrelevant is geworden nu de enigen die naast Romney nog iets van een kans maken Ron Paul, Newt Gingrich en Rick Santorum zijn. Roemer zou wat tegengas kunnen geven aan de establishment-politici als Gingrich en Romney.

De ironie wil dat juist een gebrek aan geld een goede campagne in de weg staat. In een land waar de hoeveelheid geld die een kandidaat ophaalt beslissend is voor zijn of haar kansen is er voor Roemer vooralsnog geen plaats. In Iowa haalde Roemer slechts dertig stemmen. Money runs the show. Ook voor degene die daar juist een einde aan wil maken.

Mark Lievisse Adriaanse studeert Journalistiek in Utrecht en is freelance journalist.