Langer werken, het is de grootste nachtmerrie van menig babyboomer voor wie een pensioen op 65 een door God gegeven recht is. 65 blijft 65 en handen af van de AOW. Het is precies die mentaliteit die Griekenland het faillissement in gejaagd heeft en toch ziet menig Nederlander niet in hoe hypocriet het opgeheven vingertje naar de knoflooklanden is. En hoe erg is dat nou, wat langer werken? Een jaar of twee langer productief zijn en een bijdrage leveren. Een jaar of twee korter achter de geraniums, op de golfbaan of wachtend bij de telefoon op je (klein)kinderen die nooit bellen. Langer werken is geen straf, dus roepen young professionals binnen D66 hun generatiegenoten nu op om dat morgen te bewijzen.
Gijzeling
Dankzij de aanhoudende gijzeling door de politieke extremen, is het hervormen van ons sociale stelsel een bijzonder moeizaam proces. Voor de SP en de PVV was verhoging van de AOW-leeftijd tijdens de verkiezingen onbespreekbaar:
De Partij voor de Vrijheid vecht keihard voor behoud van de AOW op 65 jaar. Voor de PVV is de handhaving van deze oudedagsvoorziening het enige breekpunt bij de formatie van een kabinet. (PVV)
De AOW-leeftijd blijft 65 jaar en vervroegd uittreden blijft mogelijk. (SP)
Hoewel de PVV haar “keiharde” verkiezingsbelofte nog harder verbrak en toch steun verleende aan een kabinet dat een zeer trage verhoging van de pensioensleeftijd naar 67 jaar in 2025 invoerde, zit enige flexibiliteit er niet meer in nu blijkt dat de gemaakte plannen niet voldoende zijn. Met de PVV op rechts en de SP op links die een stokje voor elke vorm van noodzakelijke vooruitgang steken, is het van belang dat jonge generaties zich nadrukkelijker laten horen. De wetsvoorstellen liggen er en nu is het tijd dat minister Kamp (Sociale Zaken, VVD) zich gaat realiseren dat die “hardwerkende Nederlanders” waar hij voor zou opkomen best wat langer willen werken.
Uurtje langer
Daarom doen young professionals binnen D66, verzameld in Route66, een oproep aan al die hardwerkende Nederlanders onder de 57 om van zich te laten horen. Niet met kansloze demonstraties of jaren ’80 stakingen, maar met een simpele symbolische actie, werk morgen een uurtje langer. Morgen stemt de Tweede Kamer namelijk over het pensioenakkoord dat van iedereen onder de 57 vraagt om langer te werken, maar de babyboomers spaart. Jongeren kunnen door een uurtje langer te werken laten zien dat het zo erg nog niet is, dat verstandig beleid en een houdbaar sociaal stelsel belangrijker is dan dogmatisch vasthouden aan ‘verworvenheden van de welvaartstaat’. Een simpele actie, maar niet onbelangrijk.
Werken is geen straf, maar de motor van onze economie en langer werken is nodig om de samenleving draaiend te houden. De Tweede Kamer moet morgen de vraag beantwoorden of ze kiest voor Griekse stilstand of Nederlandse vooruitgang en werkende jongeren kunnen hun stem makkelijk laten horen. Je aansluiten bij de actie kan op Facebook en Twitter en het verspreiden van jouw bericht dat je morgen een uurtje langer werkt, doe je onder vermelding van #uurtjelanger. Gewoon, omdat ook voor babyboomers langer werken geen straf maar een noodzaak is.
Adriaan Andringa is eigen baas maar sluit zich toch bij de actie aan.