WarRoom

Republikein Obama

16-02-2012 12:00

In een eerdere bijdrage in de WarRoom geeft Christiaan M.C. Serbanescu-Kele aan dat een oorlog met Iran, die steeds waarschijnlijker lijkt te worden, president Obama kan helpen bij zijn herverkiezing. Het gehele land zal zich dan scharen achter de president die zijn land ten aanval leidt. Dat is in geval van escalatie in Iran zeer wel mogelijk, maar een eventuele oorlog met Iran kan ook roet in het eten van Obama gooien.

Het is een bekend fenomeen dat de populariteit van de president van de Verenigde Staten vaak een korte, maar heftige stijging doormaakt bij een ernstige internationale crisis of oorlog – in de internationale betrekkingen noemt men dit het rally ’round the flag-syndroom”, aldus Christiaan M.C. Serbanescu-Kele.

Externe vijand
Dit is niet alleen in de VS een bekend fenomeen. Ook in andere landen leidt oorlog tot een hogere populariteit van de machthebbers. Dit is zelfs zo bekend dat men bewust een externe vijand creëert om binnenlandse problemen te maskeren. Denk aan hoe Argentinië de Falklands/Malvinas structureel gebruikt voor binnenlands politieke doeleinden. En Putin werd opeens een krachtig leider door zijn ingrijpen in Tsjetsjenië.

Toch is er reden tot twijfel of oorlog met Iran Obama zal helpen. Stel, de situatie in Iran escaleert. Israël besluit om Iran preventief aan te vallen want Iran mag geen kernwapens hebben. Deze worden immers beschouwd als reële bedreiging van Israël. Iran slaat terug of dreigt met een aanval op Israël. De VS zullen zich waarschijnlijk verplicht voelen om Israël te helpen. Knokken dus. Maar vindt de Amerikaanse kiezer Israël een full-scale oorlog waard? De neo-conservatieven en de Israël-lobby vinden dat zeker wel. Retaliate dus, geen discussie mogelijk.

Oorlogsmoe
Veel Amerikanen zijn echter oorlogsmoe. Zij hebben nu geen zin in een nieuwe oorlog. Goed dat we van Saddam en Osama af zijn, maar weer zo’n oorlog? Amerikanen zien ook wel dat de Afghanen en Irakezen niet veel beter zijn geworden van de interventies. Waarom weer vele miljarden spenderen aan een zinloze en ontwrichtende oorlog? Ron Paul heeft door zich te verzetten tegen een oorlogzuchtig Amerika zelfs een grote schare jonge aanhangers verzameld. Wat blijft over van hun standpunten als hun land in oorlog is? Is een nieuwe oorlog misschien toch anders dan die eerdere oorlogen? Het lijkt onwaarschijnlijk, en dus zal een nieuwe oorlog tot veel verzet leiden.

Er zijn ook veel Amerikanen die juist een oorlog aan de kant van Israël niet zien zitten. Internationaal is er al een steeds groter wordende groep die het niet eens is met bijvoorbeeld het nederzettingenbeleid van Israël in de Palestijnse gebieden. Dit sentiment speelt ook in de VS. Niet iedereen staat te springen om kost wat kost Israël te helpen. ‘Eigen schuld dikke bult’, dat idee. Het is de vraag hoe groot deze groep is, maar wat blijft over van hun standpunten als het daadwerkelijk oorlog wordt? Ook daar zal de president op verzet stuiten.

Huidig beleid
De Republikeinen zullen sowieso inspelen op de situatie. Zij vinden het huidige beleid van Obama om Iran van nucleaire wapens af te houden te slap. Bijna de helft van de bevolking vindt dat ook. Had Obama met strenger optreden tegen Iran de oorlog kunnen voorkomen? Ja, zullen de Republikeinen zeggen. En nu sleept hij ze dus een onnodige oorlog in. De reactie van Commander in Chief Obama zal volgens de Republikeinen ook te slap zijn, tenzij Obama dit oordeel wil voorkomen en flink uitpakt in Iran zoals de Republikeinen zelf zouden doen. Als Obama als een Republikein reageert, zullen vredelievende Democraten dan opeens op een oorlogszuchtige Republikeinse Democraat stemmen? Fat chance. Een onmogelijke spagaat voor de president dus.

Wat de impact van een eventuele oorlog met Iran op de verkiezingen is, hangt van een veelheid aan factoren af. Wie is er begonnen en op welke schaal? Wie reageerde daarop en hoe? Wat was de rol van Israël? Hoe spelen de Republikeinen op de situatie in? En vooral, wat was de reactie van Obama? Als Obama als een echte Republikein reageert zal hij steun van rechts krijgen maar dat links verliezen en als hij terughoudend blijft is het tegenovergestelde een reële optie. Hoe je het ook wendt of keert, het is niet zomaar gezegd dat een oorlog in Ian de president aan herverkiezing kan helpen.

Krijn Schramade is freelance journalist, gespecialiseerd in geopolitiek beleid.

Foto CC: Sabbah Report