De strenggelovige Rick Santorum doet nog steeds mee in Republikeinse voorverkiezingen. Dit heeft hij voor een groot deel te danken aan zijn kruistocht tegen alles wat indruist met wat ‘geschreven staat’. Zo pleit hij ten koste van Nederland tegen euthanasie. Als zijn buitenlands beleid een afspiegeling is van uitspraken tijdens zijn campagne, kunnen we ook buiten de Amerikaanse landsgrenzen een kruistocht verwachten.
Rick Santorum lijkt de banden met Nederland vooralsnog niet zo belangrijk te vinden. Ons land schildert hij af als een land waar bejaarden vermoord worden onder het mom van onvrijwillige euthanasie. Deze voorstelling van zaken is bijna te grappig om bij menigeen in het verkeerde keelgat te schieten.
In Europa neemt Santorum niet alleen Nederland op de korrel. Via een aanval op Obama krijgt ook Frankrijk er van langs. Tijdens een speech in Ohio zei Santorum: “Obama ging naar Nicolas Sarkozy in Frankrijk, en noemde Frankrijk de beste bondgenoot in de wereld. Maar bedenk dit eens. Geef me één voorbeeld van de afgelopen twintig jaar waar de Fransen aan onze zijde stonden.”
Oorlog met China
Ook China kan wat verwachten van Rick Santorum, maar wat precies is onduidelijk. Hij vindt het buitenlands beleid van Obama in ieder geval niks. Andere grootmachten, zoals Rusland en China, krijgen van Obama alleen maar meer invloed. “Om Amerika de meest aantrekkelijke plaats te maken om zaken te doen,” roept Santorum op tot oorlog met China.
In zijn kruistocht tegen moslimfundamentalisten slaat Santorum wat door ten koste van zijn bondgenoot Israël. Israël hoeft van hem niet te stoppen met het bouwen van nederzettingen in de Palestijnse gebieden. “Iedereen die op de Westbank woont is Israeliër. Het zijn geen Palestijnen,” zo verdedigt hij het Israëlisch nederzettingenbeleid in discussie op een wat obscure video. “Er zijn geen Palestijnen.”
Deze uitspraak komt de VS en Israël niet goed uit. Als de drie miljoen inwoners van de Westbank Israëlisch staatsburgers zijn, hebben zij ook stemrecht. Met zo’n 30 procent van de totale bevolking zou dat een geheel andere samenstelling van de regering en het parlement in Israël tot gevolg hebben. “Dit proberen de Israëli juist te voorkomen, en dit is de reden waarom ze de Westbank nooit hebben geannexeerd,” aldus Foreign Policy redacteur David Kenner.
Iran heeft een probleem
Iran kan zijn borst nat maken als Santorum president van de VS wordt. “Als jullie op zoek zijn naar een president die Iran een duidelijke boodschap stuurt om met zijn nucleaire programma te stoppen, hebben jullie aan mij de juiste president,” zo verkondigt de Republikeinse kandidaat regelmatig. “Ik jaag Iran al acht jaar op om ze van nucleaire wapens te weerhouden.”
In een speech in Zuid-Dakota brengt hij de Iraanse dreiging wat dichter bij huis: “Mensen, jullie hebben hier veel energiebronnen. Ze gaan jullie lastig vallen, omdat jullie een zeer belangrijke en strategische bron zijn voor dit land,” zo hield Santorum zijn toehoorders voor. “Niemand is veilig. Niemand is veilig voor de asymmetrische dreiging van terrorisme. Dat is wat Iran van plan is, tenzij we ze weerhouden van nucleaire wapens.”
Krijn Schramade is freelance journalist, gespecialiseerd in geopolitiek beleid.