ThePostOnline

A real girl for you: spam loont

05-03-2012 10:00

Nederland heeft een fraude-helpdesk, u wist het misschien niet, maar het bestaat echt. Gezien de gedragingen van mensen op internet is het niet zo gek dat een van de meest voorkomende manieren van fraude zich ook voornamelijk online afspeelt. De fraudeurs richten zich daarbij direct op uw zwakke plek: uw gevoel. Het is een bekend feit dat het vermogen tot logisch nadenken van mensen afneemt zodra (de kans op) liefde in het spel is, dit is dan ook het punt waar mensen die u geld afhandig proberen te maken zich graag op richten. Met de opmars van datingsites en natuurlijk ook de ‘sociale media’ is het niet zo gek dat mensen zich ook af en toe online in de luren laten leggen waar het de liefde betreft. Wat opvallend is zijn echter de bedragen die er in echte fraudegevallen mee gemoeid gaan. Niet een paar tientjes, zullen we maar zeggen.

Forse bedragen
Het meldpunt geeft aan dat datingfraude een van de meest voorkomende zaken is. De slachtoffers, veelal vijftig-plussers, maken daarbij kosten die verder gaan dan het abonnementsgeld voor een site of tevergeefse telefoonkosten voor een onbereikbare ‘geliefde’. Enkelen werden zelfs opgelicht voor bedragen die liepen in de tonnen, zo weet men verder te melden. Dat geeft toch te denken. Dat er een moment is dat je moet erkennen dat je met deze dame (of man) echt niet verder zult komen lijkt voor de hand te liggen, maar blijkbaar ligt de maatlat daarvoor voor sommige mensen wel heel erg hoog. Deze slachtoffers gaan dus niet alleen mee in een potentiële liefde, een beetje aandacht kan veel mensen voor de gek houden, ze zijn ook nog eens bereid daar flink voor in de buidel te tasten. Het geeft aan dat het op zich al benevelende effect van liefde op internet mensen nog eens extra van de realiteit vervreemdt.

U klikt overal op
Luuk Koelman publiceerde onlangs nog een hilarische mailwisseling tussen hem en “Natalya”, maar het is de vraag of deze Natalya de geijkte truc is dergelijk hoge bedragen los te krijgen. Van de andere kant, ons verbaast niets meer, u klikt ook en masse op kettingbrieven over doodzieke kindertjes op Facebook. De kneep zit hem in een maximum aan sympathie kweken en inspelen op uw empathie voor een mens in nood. Een basistruc van elke oplichter is inspelen op uw natuurlijke wil om anderen te helpen. Zeker wanneer die ander op een gelijkwaardig sociaal niveau staat. U had het zomaar zelf kunnen zijn, sterker nog, u bént het zelf; u bent allebei ongelukkig in de liefde, alleen zij heeft net de pech zo ver weg te wonen. Of ze heeft een moeilijke scheiding achter de rug, en u als vijftig-plusser heeft dat nou net ook natuurlijk. Kijk, daar heb je het al.

De oplossing is verraderlijk simpel: ga er niet in mee. Uiteraard is het lastig om toe te geven dat je voor de gek bent gehouden, mocht het zover gekomen zijn. Maar zou de liefde van uw leven nu echt zo ver van huis op zoek zijn naar meer als ze niet eens het treinkaartje kon betalen? Moet u nu echt borg staan voor die nieuwe aanbouw ook al heeft u elkaar nooit gezien? Nou, lijkt ons ook niet inderdaad. Maken we het zakelijk simpel. Nooit geld uitgeven voor je iets meer hebt gezien. Verblind worden door de roze bril is misschien nog tot daaraantoe maar dat hoeft toch niet gelijk duizenden euro’s te kosten? In ieder geval zien we wel weer dat spam – al dan niet in combinatie met een ingenieuzere oplichterspraktijk – nog steeds loont, maar eigenlijk heeft u als het op dating aankomt geen excuus voor fouten meer natuurlijk.

CC-Foto: Denise Mayumi