Waar twee honden vechten…

08-03-2012 14:00

Vele conclusies zijn al getrokken uit de uitslagen van Super Tuesday. Was Mitt Romney de overtuigende winnaar? Viel Rick Santorum tegen? Behoort een nieuwe wederopstanding tot de mogelijkheden voor Newt Gingrich? Veel hangt af van interpretaties en de verwachtingen die mensen vooraf hadden. De belangrijkste conclusie lijkt echter dat er in deze nominatiestrijd geen ruimte is voor twee conservatieve kandidaten. De onderlinge strijd tussen Gingrich en Santorum is koren op de molen voor Mitt Romney.

Wederopstanding
Na zijn machtige overwinning in South Carolina hintte Net Gingrich een ruime maand geleden nadrukkelijk naar een terugtrekking uit de nominatiestrijd van Rick Santorum. Na zijn wederopstanding in januari zou de voormalige Speaker of the House de gedoodverfde favoriet zijn om de voornaamste uitdager van Romney te worden. De conservatieve Republikeinen konden zich maar beter achter de ervaren politicus uit Georgia scharen, zo vond Gingrich, om met vereende krachten een conservatieve Republikein aan de nominatie te helpen.

Rick Santorum zag daar geen heil in en voorzag goede kansen om na januari genoeg delegates veilig te stellen om alsnog de voornaamste uitdager van Romney te worden. Hij heeft inmiddels gelijk gekregen want waar Gingrich nog maar twee staten en 105 delegates gewonnen heeft, staan achter de naam van Santorum overwinningen in zes staten en 176 delegates. De logica die na South Carolina dus misschien opging in het voordeel van Newt Gingrich, lijkt nu in het voordeel van Rick Santorum op te gaan.

Kandidatuur aan de wilgen
Vanochtend berichtten we al dat mederwerkers van Santorum nu de druk op Gingrich opvoeren om zich terug te trekken. Formeel ontkent Santorum nog, maar het is duidelijk dat hij er bij gebaat zou zijn als Gingrich zijn kandidatuur aan de wilgen zou hangen. De komende dagen trekt het Republikeinse nominatiecircus door naar conservatieve staten in het zuiden en the American heartland met Kansas, Alabama en Mississippi. Juist in die staten zou een conservatieve kandidaat de nodige delegates moeten kunnen winnen om in het spoor van Romney te blijven en kans te houden op de nominatie.

Hoewel er nauwelijks peilingen gedaan worden, staat als een paal boven water dat Romney geen schijn van kans heeft op overwinningen in de conservatieve en Christelijke staten. Als Santorum en Gingrich echter de conservatie kiezers en dus de kiesmannen verdelen, zal geen van het Romney echt lastig kunnen maken. Dit principe wordt split the vote genoemd en is het belangrijkste strategische voordeel wat Romney al maanden heeft. Alleen als conservatief Amerika eindelijk de handen ineen slaat, heeft Rick Santorum nog een kans om Romney van de nominatie af te houden. Waar persoonlijke ambities en ego’s echter dominant zijn, zit Romney in een zetel voor de overwinning.

Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.