Nu Super Tuesday achter de rug is zonder dat een definitieve beslissing is gevallen omtrent wie de Republikeinse nominatie in de wacht gaat slepen, hebben de knappe koppen van de verschillende campagnes zich terug getrokken in hun War Rooms om de strategie uit te dokteren die hun kandidaat aan de overwinning moet helpen. Overwinningen in de verschillende staten die nog moeten stemmen zijn nauwelijks relevant meer, het gaat nu om het bij elkaar sprokkelen van zo veel mogelijk delegates. Voor Rick Santorum en Newt Gingrich is het belangijkste doel om Romney van de magische 1144 delegates af te houden, de helft van het totaal plus één, terwijl Romney er zelf genoeg aan heeft om aan elke staat wat delegates over te houden. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Romney niet in zijn opzet zal slagen.
Strategie 2008
In 2008 was Hillary Clinton de grote favoriet om de Democratische nominatie in de wacht te slepen. Haar strategie was er een die al jaren de winnende leek binnen de Democratische partij: win de grote staten waar veel delegates op het spel staan en je wint de nominatie. Het team van haar voornaamste uitdager, Barack Obama, realiseerde zich echter dat er in alle kleine staten bij elkaar meer delegates verdiend konden worden dan in die paar grote staten als Californië, New York, Texas en Florida. Het ging hem er niet om hoe hij aan voldoende delegates kwam, als hij er aan het einde van de rit maar meer had dan Clinton. Zoals bekend slaagde hij in die opzet en stelde hij de nominatie veilig.
Mitt Romney en zijn team lijken dit jaar goed gekeken te hebben naar de overwinning van Obama die menigeen verraste. Als hij geen enthousiaste steun krijgt van de Republican base met de bijbehorende delegates, moet hij op een andere manier aan voldoende stemmen komen. Met een superieure organisatie en dito fundraising heeft Romney er voor gezorgd dat hij in elke staat relevant is. In nog maar één van de 22 staten die inmiddels gestemd hebben, slaagde Romney er niet in om delegates te winnen. Ter vergelijking, in negen staat keerde Rick Santorum met lege handen huiswaarts.
Maart en april
In maart en april staan in diverse voorverkiezingen in totaal 705 delegates op het spel. Tot dit moment verdeelden Romney, Santorum en Gingrich 709 delegates onderling. Romney won er daar 421 van, of 59 procent. Santorum en Gingrich wonnen samen 288 delegates of 41 procent. Om de rollen om te draaien en gezamenlijk bij Romney langszij te komen, moeten Santorum en Gingrich in maart en april 59 procent van de delegates winnen. Wat in de early states en op Super Tuesday niet gelukt is, lijkt ook de komende maanden vrij onwaarschijnlijk.
In maart en april houden diverse staten voorverkiezingen die Romney niet erg vriendelijk gezind zijn. De komende dagen gaan Republikeinen in Kansas, Alabama en Mississippi bijvoorbeeld naar de stembus en die zullen zich niet in fanatiek achter Romney scharen. Toch zal hij ook daar dankzij wat rijke, stedelijke of gematigde kiesdistricten wel een paar delegates winnen. In april staan ondertussen ook Democratische bolwerken als Illinois en New York op de agenda, waar de gematigde Romney meer natuurlijke aanhang heeft en bovendien veel delegates op het spel staan. De kans dat hij minder dan 40 procent van de delegates gaat winnen, een noodzakelijkheid willen Santorum en Gingrich gezamenlijk langszij komen, is dan ook bijzonder klein. Ondanks het gebrek aan enthousiasme voor de voormalige gouverneur van Massachusetts en de wispelturigheid van de nominatiestrijd, mag inmiddels gerust gesteld worden dat de overwinning van Mitt Romney onvermijdelijk is.
Adriaan Andringa is hoofdredacteur van de WarRoom.