WarRoom

Goed nieuws voor Obama, Game Change in première, vervolging Limbaugh

10-03-2012 11:00

Om de kansen van Obama in november te evalueren zijn er twee harde cijfers die belangrijk zijn om te volgen. De approval rating van President Obama en de werkgelegenheid.

Werkgelegenheid VS neemt toe
Gisteren kwamen er nieuwe maandelijks cijfers over dat laatste uit en die vielen positief uit voor Obama. In februari kwamen er 227.000 nieuwe banen bij, wat wordt gezien als een signaal dat de economie blijft aansterken. De werkloosheid bleef echter steken op 8,3 procent omdat meer mensen terug de arbeidsmarkt op gingen die dat eerder hadden opgegeven. Zolang de werkgelegenheid toeneemt, helpt dat Obama maar Republikeinen zeggen dat de groei te traag is. De impact van deze cijfers kan zo groot zijn dat de bureaucraten die het rapport schrijven volgens The Washington Post in een complete bunker werken om te voorkomen dat er voortijdig iets uitlekt.

Kansas vandaag naar de stembus; Santorum favoriet
Vandaag gaan kiezers in de staat Kansas naar caucussen om de Republikeinse presidentskandidaat te kiezen. De uitkomst is moeilijk te voorspellen want er zijn geen peilingen geweest. Maar op basis van hoe naburige staten hebben gestemd is de verwachting dat Santorum het beste zal scoren. Op Intrade, de website waar gewed kan worden op de verkiezingsuitslag, wordt Santorum (op moment van schrijven) een kans van 95 procent toegedicht om de staat te winnen. Vannacht worden de uitslagen bekend gemaakt.

Campagnes richten zich op Alabama en Mississippi
Ter voorbereiding op de voorverkiezingen dinsdag in twee zuidelijke staten gedraagt Romney zich steeds zuidelijker. Hij pronkt nu met typisch zuidelijke uitdrukkingen zoals “mornin’ y’all” (goedemorgen). Hij wordt gezien als de underdog dinsdag maar hij kan niet bij voorbaat volledig worden afgeschreven. Ondertussen zegt Gingrich dat hij niet uit de race zal stappen, ondanks dat zijn adviseurs eerder zeiden dat hij deze staten moet winnen.

Vanavond in premiere: Game Change
De lang verwachte film over Sarah Palins desastreuze intrede in de landelijke politiek gaat vanavond in première op de Amerikaanse betaalzender HBO. Morgen kun je Game Change dus via torrents in Nederland downloaden. Ondertussen gaat het debat over de feitelijke juistheid van de film gewoon door. Palin wordt afgeschilderd als hopeloos onvoorbereid op het vice-presidentschap. Zij en haar aanhangers beweren dat er meerdere onjuistheden in zitten. De film is echter gebaseerd op het boek met dezelfde naam dat is geschreven door twee gerespecteerde journalisten en dat wordt gezien als één van de meest gezaghebbende verslagen van de 2008 presidentsverkiezingen. De eerste recensies van de film zijn overigens positief.

Kort Nieuws

  • De bekende Amerikaanse advocate Gloria Allred heeft het Openbaar Ministerie in Florida verzocht vervolging in te stellen wegens laster tegen de conservatieve radiopresentator Rush Limbaugh. Hij noemde vorige week een rechtenstudente een slet in zijn radio uitzending omdat zij eerder pleitte voor opname van anticonceptie in het zorgverzekeringspakket.
  • Nieuw onderzoek wijst uit dat Democraten hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden zijn kwijtgeraakt vanwege de impopulaire gezondheidszorghervormingen.
  • Vandaag zijn ook in de Amerikaanse commonwealth gebieden Guam, Virgin Islands en de Northern Mariana Islands caucussen, elk goed voor 9 delegates. De verkiezingen van Guam heeft Romney gewonnen. Alle 215 Republikeinen op het eiland stemden op Romney. Update: Inmiddels heeft Romney ook de 9 delegates van de Northern Mariana Islands gewonnen.

In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.