ThePostOnline

Had de burgemeester van Hulst nu echt niets beters te vertellen?

11-03-2012 18:00

Tegen domme opmerkingen valt niet op te spindoctoren, al is het de vraag of je als burgemeester van een klein stadje in Zeeland überhaupt zo iemand op de loonlijst hebt staan. Afgelopen week testte de burgemeester van Hulst dan ook in zijn eentje de flexibiliteit van de sociale media door op de recente golf overvallen in zijn regio met een flauw Chinezen-grap te reageren. Dat soort dingen kun je beter niet doen als je je politieke carriere een warm hart toedraagt, dat kan Arend-Jan Boekestijn u heel goed vertellen. Nu sta je als relatief onbekende burgemeester natuurlijk niet zo in de schijnwerpers, dus het kan heel goed zijn dat het allemaal met een sisser afloopt. Het feit dat de hele affaire alweer naar de achtergrond verdwijnt heeft waarschijnlijk ook ten dele met die onbekendheid te maken, maar het roept ook vragen op. Zouden we niet wat verontwaardigder moeten zijn over een burgemeester die op overvallen publiekelijk reageert met een grap? Niet eens om de inhoud van die grap, maar om dat hij blijkbaar niets anders te zeggen heeft.

Sambal bij?
Burgemeester Jan-Frans Mulder maakte de geijkte grap over Aziaten die het de ‘r’ en de ‘l’ op eenzelfde manier uitspreken. Niet een bijster goede of fijnzinnige grap. Je kunt je ook afvragen of een burgervader wel zulke kroeggrappen, met toch een discriminatoir tintje, in het openbaar moet maken. Ja, de beste man is ook maar een mens, maar wel burgemeester en in die hoedanigheid altijd verantwoordelijk voor het welzijn van al ‘zijn’ burgers. Niet voor niets noemen we zo iemand ook wel een “burgervader”. Die Chinezen zijn natuurlijk ook weer niet van suiker en kunnen ook best tegen een stootje. Hier in de buurt was lange tijd een afhaal met de briljante naam de “Sambalbij”, met inderdaad een bij als logo. Een beetje zelfspot, moet ook kunnen. Hoor je alleen niet als Zeeuwse burgervader grappen over te maken, eigenlijk, ook weet iedereen dat je het zo niet bedoelt.

Mulder zelf bleef hilarisch nuchter onder het incident. Hij betreurde de ophef die ontstaan was en geeft aan dat het niet als discriminatie bedoeld was. “Wel beetje dom?”, voegt hij er aan toe. De gelaten reactie van de burgemeester lijkt de boventoon te voeren, en dat is de eigenlijke miscommunicatie in deze situatie. Over of een dergelijke grap nu wel of niet ‘kan’ lopen de meningen vast uiteen, maar dan nog: alles dat je te zeggen hebt over een serie overvallen die “de regio teisteren” is een flauwe Chinezen-grap? Het doet een beetje denken aan die burgemeester uit Moerdijk: bijna tegen zijn pensioen, is er ineens een ramp in de regio en weet men zich ineens geen houding te geven. Beide wisten niet zo goed hoe ze moesten communiceren met de buitenwereld. Letterlijk de buitenwereld, want de rest van het land kijkt toe. Was het in Moerdijk de media die de burgemeester opzocht, in Hulst is het de burgemeester die de buitenwereld opzoekt. Daar is helemaal niets mee, maar het internet is natuurlijk niet een potje vrijblijvendheid.

Als burgemeester
Jan-Frans Mulder heeft ook wel eens een krantje ingekeken want aan BN-DeStem weet hij te melden dat hij sowieso twittert “op persoonlijke titel”. Een aantal jaren geleden het excuus om overal mee weg te komen, “Nee, deze uitspraak deed ik met die pet”. “Ook nu nog heel goed heel goed bruikbaar”, dacht men in Hulst blijkbaar. Nu draag je als burgemeester eigenlijk altijd díe pet, maar vreemder nog wordt het als we zien dat Mulder als enige omschrijving in zijn bio heeft staan “burgemeester Hulst”. Ja, Jan-Frans, dan kunnen wij er ook niet echt veel meer van maken.

Eén ding heeft Mulder wel goed begrepen: je moet niet willen beginnen aan een Twittercode. Over enige vorm van zelfcensuur zegt hij, “dan kun je niets meer doen”. En zo is het. Dit wordt dan gelijk wel weer gevolgd door het opportunistische “ik krijg er op deze manier wel meer volgers bij op Twitter”. Ja, nou, met een krappe 900 volgers sla je als Burgervader van een provinciestad inderdaad al een lekkere deuk in een pak Zeeuws meisje. De misstap van Mulder is het punt ook niet, het punt is wel dat hij als burgemeester van Hulst eerst een hele hoop andere dingen had moeten twitteren. Als je dan toch kiest voor Twitter is er inderdaad geen voorschrift nodig, alleen wat gezond verstand. Als je met dat verstand als burgemeester alleen flauwe grappen kunt verzinnen is er misschien wel heel wat anders fout dan het begrip van ‘social media‘ an sich.

Kleine mooie bijkomstigheid: BN DeStem was er als de kippen bij om het geheel te duiden. En kijk nog maar eens terug: met een heerlijke eigen interpretatie van het idee screenshot. (Dat is dus een soort van fotokopie.)

Gyurka Jansen is marktonderzoeker en geeft daarnaast training en advies over nieuwe media en strategie.