Soms zijn het harde cijfers die het meeste zeggen. Dat is niet het geval vandaag, want in de staten waar Republikeinen naar de voorverkiezingen gaan, worden de peilingen gezien als zeer onbetrouwbaar. Ondertussen zorgt een ander cijfer voor nieuwe kopzorgen in het Witte Huis.
Peilingen en verwachtingen in Mississippi en Alabama
Vandaag gaan Republikeinen in Alabama en Mississippi naar de stembus om hun presidentskandidaat te kiezen. De peilingen van FiveThirtyEight geven Gingrich een nipte voorsprong in Alabama en Romney een nipte voorsprong in Mississippi. Maar peilingen in het diepe zuiden zijn notoir onbetrouwbaar. FiveThirtyEight speculeert dat dit te wijten is aan de beleefdheidscultuur waardoor mensen het sociaal wenselijke antwoord geven wanneer ze worden gebeld voor een peiling.
Daarom is het ook goed om naar andere verwachtingen te kijken. Op Intrade, een website waarop geld ingezet kan worden op de uitslag, wordt dan ook niet verwacht dat Romney kans maakt om een van de twee staten te winnen. Gingrich krijgt een kans toegedicht van 62 procent om Mississippi te winnen en 60 procent om Alabama te winnen. Weinigen verwachten dat een gouverneur uit het noordoosten – Romney dus – kan winnen in het diepe zuiden.
Obama gedaald in populariteit
Een nieuwe peiling trekt de aandacht van veel politieke watchers in Amerika. De approval rating van Obama is gedaald van 50 procent naar 46 procent in de ene peiling en zelfs naar 41 procent in een andere peiling. Er is veel speculatie over dat de hoge benzineprijzen achter deze daling zit. Dat past in een trend: de partij aan de macht verloor het presidentschap drie van de vier keer dat benzineprijzen snel stegen tijdens het verkiezingsjaar. Toch wordt daar niet altijd hetzelfde over gedacht. Anderen zeggen dat het onwaarschijnlijk is dat de hoge benzineprijzen achter deze daling in populariteit zitten. Desalniettemin gaat het Witte Huis vol in de tegenaanval. Zo zei Obama gisteren: “Well, look, as long as gas prices are going up, people are going to feel like I’m not doing enough and I understand that. Ultimately, though, there is no silver bullet here.”
Santorum wil teleprompter verbieden
De Republikeinen lijken de teleprompter de oorlog te hebben verklaard. De teleprompter – ook wel autocue genoemd – projecteert de teksten van speeches op zo’n manier dat de spreker zijn speech lijkt te geven uit zijn hoofd. Santorum moet er niks van hebben, zo verklaarde hij dit weekend: “When you run for president of the United States, it should be illegal to read off a TelePrompter because all you’re doing is reading someone else’s words to people.” Zijn verbod wordt vooral gezien als verkiezingsretoriek die is bedoeld als aanval op Obama’s authenticiteit.
Kort Nieuws
In de WarRooms News Of The Day krijg je van maandag tot zaterdag een selectie van het laatste US elections 2012 nieuws.