Humor

Avro schaft Nederland af

20-03-2012 11:00

De als “liberaal” bekend staande publieke omroep AVRO heeft maandag jongstleden “na uitvoerig beraad” besloten Nederland als geheel af te schaffen. Een scene uit het SATIRISCHE(!) programma Neonletters, met Jeroen van Koningsbrugge en Dennis van de Ven, werd op het laatste moment gecensureerd uit angst voor het kwetsen van gelovigen. In de bewuste niet eens zo heel grappige scene werd een bokswedstrijd tussen God en Allah uitgebeeld, als persiflage op de eeuwig durende strijd tussen de twee religies van vrede, tolerantie en naastenliefde. Volgens een woordvoerder van de Avro werd besloten Nederland af te schaffen omdat “de scene niet grappig genoeg was voor al het stof dat hij mogelijk zou doen opwaaien”.

Uiteraard gaat het hierbij om “stof” dat zal “opwaaien” binnen de Nederlandse christelijke kringen, aangezien in de betreffende scene alleen God duidelijk zichtbaar zou worden afgebeeld. Ervaringen uit het verleden hebben de makers Van Koningsbrugge en Van de Ven namelijk geleerd dat het afbeelden van Allah sowieso de toets der vreedzame tolerantie niet kan doorstaan. Zelfcensuur was dus al veel voorkomend in het “vrije” Nederland van voor de afschaffing.

South Park
Ook in de Verenigde Staten, een ander “vrij” afschafland, is zelfcensuur inmiddels een noodzaak wanneer het over tolerante vreedzame religies gaat. Zo konden de makers van de satirische en ironische tekenfilmserie South Park helaas geen getekende Mohammed afbeelden vanwege een teveel aan tolerante en ruimdenkende bedreigingen uit religieuze hoek. Inmiddels wordt ook in de Verenigde Staten openlijk getwijfeld over het al dan niet afschaffen van het land.

Toch blijft de keuze van de “liberale” Avro opvallend. Kennelijk is het in liberale door belastinggeld gefinancierde kringen bon ton om gelovigen te behandelen als tere zieltjes en kwetsbare imbecielen die niet voor zichzelf kunnen spreken en die maar het beste kunnen worden gespaard wanneer er mogelijk sprake is van kritiek. Deze methode, ook wel neokolonialisme genoemd, wordt ook wel vergeleken met zelfhaat, cultuurrelativisme en vindt zijn grondslag in het christenpiëtisme dat reeds veel kapot heeft gemaakt in de verlichte westerse samenleving.

Sarrazin
Tot nu toe zijn in Europa ten minste de landen Duitsland en Frankrijk afgeschaft. Veel andere landen zijn hiervoor wel genomineerd maar weigert men uit politiek correcte overwegingen daadwerkelijk tot afschaffing over te gaan en de zaken te benoemen zoals de zaken er daadwerkelijk voor staan.

Bovenstaand artikel is een poging middels ironisch taalgebruik, vallend onder het genre “satire”, uiting te geven aan woede en frustratie over gebeurtenissen in de hedendaagse Nederlandse maatschappij. Gelieve geen rotte eieren te gooien als u tegenstander bent van het begrip “ironie”.