ThePostOnline

Hero Brinkman er uit, Elbert Dijkgraaf (SGP) er in: geen slechte ruil

20-03-2012 15:00

Toen vandaag bekend werd dat Hero Brinkman de PVV-fractie zou verlaten, barstte Twitter uit zijn voegen. De oppositie en haar aanhangers verkneukelden zich al bij de gedachte dat het kabinet misschien wel eens zou kunnen vallen. De vraag is of het land er veel mee opschiet als alles verkiezingsstrijd wordt. Als populistische standpunten rondom de hypotheekrenteaftrek een uitslag bepalen. Als het een doel op zich is om de ander te laten struikelen. We hebben simpelweg geaccepteerd dat het bij politiek hoort zoals kop en schotel elkaar vergezellen.

Van euforie ging de tendens naar scepsis. Want: daar was immers altijd nog de SGP. De door de oppositie zo intens gehate SGP die dit kabinet toch maar blijft steunen. Dat de staatkundige mannenbroeders dit al sinds mensenheugenis met elk kabinet doen wordt gemakshalve maar even vergeten. Alleen bij Paars II, toen koos voorman Bas van der Vlies er voor om actief oppositie te voeren omdat dat kabinet naar zijn mening wel zo rigoureus afstand nam van Gods Woord. Dat ging zelfs de  immer constructieve oppositiepartij SGP te ver. En zelfs toen steunde hij zelfs voorstellen die hem wel konden bekoren en was hij niet tegen om maar tegen te zijn.

Dan is daar altijd nog de SGP
Laten we er even van uit gaan dat er flink wat zeer zit bij Hero Brinkman ten opzichte van zijn oude partijgenoten. En laten we er van uit gaan dat Brinkman, die heus wel begrijpt dat hij na deze kabinetsperiode is uitgewerkt in de politiek, met zoveel mogelijk reuring zijn naam wil graveren in de Haagse kaasstolp. Zoals terecht opgemerkt op Twitter: dan is daar altijd nog de SGP. Binnen het smaldeel van deze coalitie wordt dus een oud-politieman (Brinkman) geruild tegen een hoogleraar empirische economie (Elbert Dijkgraaf, SGP). Als Rutte samen met Verhagen naast Wilders een extra gedoogpartner in het Catshuis moet invliegen om mee te onderhandelen en de focus toch al van veiligheid naar economie moet, zullen ze elkaar aankijken, maar uiteindelijk tot de conclusie komen dat men zich een slechtere ruil kan voorstellen.

@AntonKuijntjes Is opiniemaker en conservatief-liberaal. Claimt dus net zoveel liberalisme als sociaalliberalen, neoliberalen, klassiekliberalen of anderszins liberalen.