WarRoom

Livestream Alert: Illinois primary

20-03-2012 17:15

Het is om moe van te worden en het is ook heel begrijpelijk dat Rick Santorum graag even wat tijd verspilde in Puerto Rico, al was het maar om even op te laden in het zonnetje. Maar de verkiezingskaravaan wacht op niemand en vanavond is alweer de staat Illinois aan de beurt. De thuisstaat van Barack Obama en the land of Lincoln is voor de Republikeinse kandidaten goed voor maar liefst 69 delegates, maar er worden er maar 54 direct gekozen die zich aan een kandidaat verbonden hebben. De rest is vrij om te kiezen wie ze willen op de conventie in Florida eind augustus. Voorbeschouwingen hier en hier.

Santorum zou zich nu voor zijn hoofd moeten slaan, want hij had in Illinois best flink kunnen scoren als hij meer tijd had geïnvesteerd. Hij begint al wel met een achterstand, want in vier van de 19 districten had hij de papieren niet op orde en staat hij niet op het kiesbiljet. De onvermijdelijke Mitt Romney staat daarnaast in elk geval dik voor in de peilingen. Team Romney heeft ook zeven keer zoveel uitgegeven aan spotjes in Illinois. Romneys laatste spotje focust speciaal op de stijgende benzineprijzen, goed afgekeken van Newt Gingrich met zijn #250gas campagne. Gingrich speelt overigens in Illinois geen rol van betekenis en is momenteel druk bezig in Louisiana, de zuidelijke staat waar aanstaande zaterdag gestemd mag worden. Romney en Santorum hebben vanavond wel election night feestjes. Die van Santorum begint om 02.00 Nederlandse tijd, veilig in zijn thuisstaat Pennsylvania. Romney is wel in Illinois en begint om 03.30 Nederlandse tijd. Ron Paul (ja, hij leeft nog) is aan het cashen in Californie en is later te gast in de Jay Leno show.

Er zijn ook voorverkiezingen voor zetels in het Congres, meer info hier.

Waar gaan we kijken?
Het leukste is om de uitslagen te volgen bij CNN in hun Election Center met ‘Magic Wall’, ‘Polling Station’ en ‘Social Media Screen’ waar allerhande statistieken de revu zullen passeren.  Wolf Blitzer, Anderson Cooper, Erin Burnett e.v.a. zullen ongetwijfeld hun stinkende best doen om het zo entertainend mogelijk te houden. CNN begint om 01.00 Nederlandse tijd met hun coverage wanneer de stembussen sluiten. Voor het rechtse geluid kan je terecht bij FoxNews. Voor het linkse geluid moet je bij MSNBC zijn. Uitslagen  zijn  hier en hier te volgen, liveblog hier en bij de collega’s van VerkiezingenVS. Als het goed is, verzorgt @bertine83 een live tweet verslag.